Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Οι πλημμύρες μας υπενθυμίζουν οτι χρειαζόμαστε κράτος για τις ανάγκες της κοινωνίας

 

Κάθε νέα τραγωδία αποκαλύπτει πως το "επιτελικό κράτος",  λειτουργεί προς όφελος των συμφερόντων των οικονομικά ισχυρών, αντί για τα συμφέροντα της κοινωνίας.

Να ενισχυθούν οι Γεωπονικές υπηρεσίες που προστατεύουν την γεωργική παραγωγή την οικονομική ανάπτυξη και το περιβάλλον.

Οι πρόσφατες πλημμύρες στην Θεσσαλία προκάλεσαν νεκρούς, ανθρώπινες τραγωδίες, τεράστιες καταστροφές στην παραγωγή και σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές. Οι κάτοικοι για μια ακόμα φορά χωρίς αποτέλεσμα, αναζήτησαν το κράτος για προστασία. Δεν το βρήκαν δίπλα τους, μόνοι τους καλούνται να αντιμετωπίσουν τρομερές καταστροφές που αλλάζουν δραματικά την καθημερινότητα τους, αλλά και την προοπτική βιωσιμότητας ολόκληρων περιοχών. Οι πληγέντες ανακάλυψαν ξανά την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη, σαν τον μόνο τρόπο να διαχειριστούν τις ανάγκες τους, Έτσι μπόρεσαν να  συλλέξουν και να μοιράσουν την βοήθεια της κοινωνίας που τους αγκαλιάζει συγκινητικά με τις προσφορές της. Τόσο οι Δήμοι όσο η Περιφέρεια και το Κεντρικό κράτος έτσι όπως λειτουργούν δεν αναφέρονται στις ανάγκες του πολίτη και αδυνατούν να διαχειριστούν την κρίση. Ο κάθε «αρμόδιος» έσπαγε φράγματα για να πλημμυρίσουν οι άλλοι και όχι ή δική του περιοχή. Όπως όταν οι βουλευτές στις πυρκαγιές μεταφέρανε τα πυροσβεστικά μέσα για την δική τους περιοχή.

Κανένα από το 26 αντιπλημμυρικά έργα που είχαν προτείνει οι ειδικοί από το 2018 δεν πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλία. Παρά τον Ιανό που είχε προηγηθεί και τα ποσά που είχαν προβλεφθεί, βασικά έργα ούτε καν σχεδιάστηκαν, ενώ οι πλημμυρικοί χάρτες δεν είχαν ανανεωθεί παρ όλο που η προθεσμία από την ΕΕ είχε λήξει από το 2020. Τι σημαίνει αυτό; Μήπως πως δεν υπάρχουν χρήματα;

Σκίτσο του Νίκου Τριανταφύλλου

Μόλις δέκα μέρες πριν τις πλημμύρες ο Υπουργός Γεωργίας Αυγενάκης είχε επισκεφθεί την Θεσσαλία και τον ΤΟΕΒ Ταυρωπού είχε ανακοινώσει πανάκριβα έργα  σχετικά με την άρδευση. Τα έργα συνολικού ύψους 4 δις θα γίνουν μέσω ΣΔΙΤ, δηλαδή σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα. Στα έργα αυτά του μέτρου ΥΔΩΡ 2 το κράτος θα χρηματοδοτήσει το 100% του έργου, ενώ οι ανάδοχες εταιρείες θα εισπράξουν επιπλέον τεράστια ποσά, για την συντήρηση των έργων και θα αποκτήσουν και την διαχείριση των υδάτων για 25 χρόνια. Αυτός είναι ο πόλεμος του νερού. Δεν γίνεται για την προστασία του αλλά για την τιμολόγηση του. Εκτός από την ύδρευση, οι οικονομικά ισχυροί διεκδικούν τον έλεγχο και του αρδευτικού νερού και αποκτώντας τον έλεγχο της διαχείρισή του, μπορούν να αυξάνουν τα έσοδά τους με τρόπο εκθετικό. Για τον λόγο αυτό επιθυμούν να αλλάξουν και την νομοθεσία περί ΤΟΕΒ έτσι ώστε οι ΤΟΕΒ να αντικατασταθούν από τους ιδιωτικούς φορείς.


Έργα γίνονται μόνο για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα χρηματοδότησης, ελέγχου της αγοράς  και αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτός είναι ο κανόνας. Το  ίδιο έκαναν και με τις παραχωρήσεις στις Εθνικές οδούς και στην χρηματοδότηση των παραγωγών ενέργειας, την υγεία κλπ.  Σε όλους τους τομείς το κράτος μοιράζει το δημόσιο χρήμα και παίζει τον ρόλο του δωρεάν χρηματοδότη της οικονομικής εξουσίας.

Σκίτσο του Νίκου Τριανταφύλλου
Πώς να περισσέψουν λοιπόν χρήματα για τις ανάγκες της κοινωνίας για αντιπλημμυρικά και για αποστραγγιστικά έργα;  Δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν τέτοια έργα, μιας και όσα έργα έχουν ενταχθεί για να υλοποιηθούν, απεντάσσονται έτσι ώστε τα  χρήματά να χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με τα συμφέροντα των διαπλεκόμενων κατασκευαστικών εταιρειών.

Τα ίδια ζήσαμε και με τις πυρκαγιές που προηγήθηκαν των πλημμυρών. Το κράτος δεν αγόρασε ούτε ένα πυροσβεστικό μέσο, δεν προσέλαβε προσωπικό, δεν ενίσχυσε τις υπηρεσίες του, δεν έλαβε μέτρα πρόληψης, αλλά έδωσε το τεράστιο ποσό του ενός δις για να νοικιάσει πυροσβεστικά μέσα από τους ιδιώτες. Έφτιαξε από το πουθενά ιδιώτες της δασοπυρόσβεσης που άρχισαν να εισπράττουν 30000 την ώρα πτήσης. Τι και αν δεν μπόρεσαν την περασμένη χρονιά να σβήσουν την φωτιά ακόμα και όταν δεν είχε μποφόρ τα δρομολόγια πληρώθηκαν.  

Οι πρόσφατες πυρκαγιές και οι πλημμύρες βρίσκουν τις υπηρεσίες μας τελείως αδύναμες να ανταποκριθούν στο έργο τους. Ο επιπλέον φόρτος εργασίας προκαλεί σοβαρή επιβάρυνση για τους συναδέλφους Γεωπόνους των υπηρεσιών των πληγέντων περιοχών. Οι συνάδελφοι θα επιβαρυνθούν με πλήθος νέων καθηκόντων καταγραφής ζημιών και διανομής βοήθειας. Στην ουσία οι υπηρεσίες που ήδη πλήττονται από την υποστελέχωση θα καλεστούν να λειτουργήσουν αποκλειστικά για την καταγραφή της καταστροφής για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιανό μέχρι σήμερα, μετά από 3 χρόνια, οι αρμόδιες υπηρεσίες ακόμα ασχολούνται με τον τεράστιο φόρτο εργασίας της προηγούμενης πλημμύρας, που ακόμη δεν έχει τελειώσει.

Την ίδια ώρα με πρόσχημα τις γεωργικές συμβουλές η κυβέρνηση αυξάνει την χρηματοδότηση στους λίγους κρατικοδίαιτους φορείς ιδιωτών που έχει φτιάξει από 80 εκ ευρώ, στα 92 εκατ. ευρώ χωρίς να προσφέρουν ουσιαστικό έργο. Με μια απλή διαίρεση βλέπουμε ότι τα χρήματα αυτά αντιστοιχούν σε ετήσιους μισθούς πάνω από 7500 γεωπόνων. Σήμερα στις υπηρεσίες εργάζονται λιγότερο από το ένα τέταρτο από αυτόν τον αριθμό των συναδέλφων. Καταλαβαίνουν όλοι ότι με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να λυθούν πολλά προβλήματα των υπηρεσιών και των αγροτών για πολλά χρόνια. Αλλά είπαμε σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι να λύσει προβλήματα της κοινωνίας, αλλά πώς να μοιράσει τα χρήματα στους εκλεκτούς.

Σήμερα ζητούμε να ενισχυθούν με Γεωτεχνικό προσωπικό οι υπηρεσίες μας. Οι δημόσιες υπηρεσίες είναι αναγκαίες στην κοινωνία για να μπορέσει να ξεπεράσει προβλήματα συνολικά, που ο κάθε ένας μόνος του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Επειδή η γεωργία η κτηνοτροφία και το περιβάλλον είναι βασικά στοιχεία επιβίωσης της κοινωνίας. Τα χρήματα για τους Γεωργικούς Συμβούλους να χρησιμοποιηθούν πραγματικά  για τους αγρότες και όχι για να προικίσουν με τεράστια ποσά τους φορείς των κρατικοδίαιτων ιδιωτών. Να σταματήσει η αναστολή της πιστοποίησης ως Γεωργικών Συμβούλων των Γεωπόνων Δημόσιων Υπάλληλων. 

Ζητάμε να συνεχίσει το Δημόσιο να εξασφαλίζει τις βασικές υποδομές χωρίς παραχώρησή τους σε ιδιώτες

Να γίνουν έργα αρδευτικά στραγγιστικά και αντιπλημμυρικά σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας

Ζητάμε να στελεχωθούν οι Δημόσιες υπηρεσίες με Γεωπόνους .

Ζητάμε τα χρήματα για τις γεωργικές συμβουλές να χρησιμοποιηθούν ώστε να εκπαιδευτούν τόσο οι συνάδελφοι όσο και οι αγρότες σύμφωνα με τις νέες καταστάσεις και τις νέες απαιτήσεις της επιστήμης. 

Τσιάμης Απόστολος  

Μέλος Δ.Σ. ΠΕΓΔΥ με την παράταξη Ανεξάρτητη Κίνηση Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων-ΑΚΙΓΔΥ-Συσπειρώσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου