Σαν Γεωπόνοι Δημόσιοι Υπάλληλοι, ένα από τα αντικείμενα της εργασίας μας αποτελεί ο έλεγχος στον τομέα των αγροδιατροφικών προϊόντων. Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας και των συμφερόντων των πολιτών, ώστε να μπορούν να επιλέγουν και να καταναλώνουν ασφαλή τρόφιμα συνειδητά και ενημερωμένοι. Η επαγγελματική μας ιδιότητα ως επιστήμονες και Δημόσιοι Υπάλληλοι, μας επιβάλλει να εκφράσουμε την ευαισθητοποίηση μας και να δηλώσουμε πως ενώνουμε την φωνή μας για την υποχρεωτική σήμανση και ιχνηλασιμότητα σε παλαιά και νέου τύπου γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, όπως ζητούν 48 ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις.
Στόχος των αρμόδιων αρχών ελέγχου στον συγκεκριμένο τομέα θα έπρεπε να είναι να υπάρχει σωστή ενημέρωση και σήμανση των προϊόντων, ο έλεγχος της ποιότητας των τροφίμων και η πρόληψη των κινδύνων από την αθέμιτη επιμόλυνση συμβατικών ελεύθερων από ΓΤΟ και βιολογικών τροφίμων.
Οι καταναλωτές έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με μια σειρά κινδύνους τους οποίους πολλές φορές δεν έχουν την δυνατότητα να εντοπίσουν.
Η έλλειψη σήμανσης και ιχνηλασιμότητας στον αγροδιατροφικό τομέα θέτει σε κίνδυνο τη ...
Παράλληλα, η “καινοτόμος, υγιής” βιομηχανία τροφίμων, προσπαθεί να αποκομίσει μεγαλύτερα κέρδη αποκρύπτοντας την πραγματική σύσταση των τροφίμων, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει “καθαρές ετικέτες”, μια στρατηγική μάρκετινγκ που εστιάζει στη δημιουργία και προώθηση προϊόντων με δήθεν απλά και φυσικά συστατικά, αποφεύγοντας να αναφέρει κατηγορίες προσθέτων ή πρώτων υλών, που δεν θα “άρεσαν” στους καταναλωτές. Προκειμένου να το επιτύχει αυτό καταφεύγει σε τεχνάσματα, όπως για παράδειγμα στη χρήση εμπλουτισμένων εκχυλισμάτων με συντηρητικές ιδιότητες στα τρόφιμα και η αναγραφή τους στον κατάλογο των συστατικών ως αρωματική ύλη και όχι ως συντηρητικών, εκμεταλλευόμενη γκρίζες ζώνες της νομοθεσίας, την αδυναμία συμφωνίας των ελεγκτικών αρχών σε μία κοινή γραμμή προσέγγισης αλλά και στην απουσία κατάλληλων εργαστηριακών μεθόδων ανάλυσης.
Παρότι λοιπόν θεωρητικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει στα κράτη μέλη να εντείνουν τις προσπάθειές τους στην καταπολέμηση της απάτης στον τομέα των τροφίμων, κατεύθυνση που αποτυπώνεται και στην σχετική ανακοίνωσή της, με θέμα «Από το αγρόκτημα στο πιάτο - Μια στρατηγική για ένα δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων», η ουσιαστική προστασία του καταναλωτή, σκοντάφτει κυρίως στον κυρίαρχο ρόλο της επιβολής των απαιτήσεων της βιομηχανίας τροφίμων στην εμπορία των τροφίμων στα αποφασιστικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την απουσία πολλές φορές κοινής θέσης των κρατών μελών, στην απουσία ανάπτυξης κατάλληλων εργαστηριακών μεθόδων ανάλυσης αλλά κυρίως, και αυτό σίγουρα αφορά και τη χώρα μας, στους όλο και πιο περιορισμένους πόρους, στην αποψίλωση δηλαδή των δημόσιων ελεγκτικών μηχανισμών, καθιστώντας την καταπολέμηση της παραβατικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα το λιγότερο προβληματική.
Ζητούμε
-Νομική δεσμευτική σήμανση όλων των προϊόντων ΝΓΤ-ΓΤΟ.
-Υποχρεωτική ιχνηλασιμότητα σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας.
-Δημοσιοποίηση μεθόδων ανίχνευσης και γενετικής ταυτοποίησης.
-Προστασία της βιολογικής γεωργίας και του δικαιώματος επιλογής των αγροτών και των καταναλωτών.
-Προσλήψεις Γεωπόνων για πραγματικούς έλεγχους στην αγορά
Ανεξάρτητη Κίνηση Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων
ΑΚΙΓΔΥ – Συσπειρώσεις 18-07-2025
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου