Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Η κουνουποκτονία να αποτελέσει αντικείμενο ολοκληρωμένης δράσης του ΥΠΠΑΤ και των ΔΑΟΚ όπως και η δακοκτονία.

Τα τελευταία χρόνια λόγω των μνημονιακών πολιτικών, οι εργολάβοι αναλαμβάνουν το έργο της κουνουποκτονίας, εισπράττοντας τεράστια ποσά σε ένα καθεστώς που δεν είναι ξεκάθαρο. Ποιος θα δώσει την εντολή ότι πρέπει να γίνει η επέμβαση; Οι συνάδελφοι καλούνται πολλές φορές να υπογράψουν ότι πραγματοποιήθηκαν ψεκασμοί χωρίς ο ίδιοι να μπορούν να το βεβαιώσουν. Η συνεργασία των εργολάβων και των υπηρεσιών όπως αναφέρουν οι συμβάσεις, δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία μεταξύ ελεγκτικού μηχανισμού και ελεγχόμενου. Πρέπει οι υπηρεσίες μας να αποκτήσουν τον ουσιαστικό έλεγχο των δράσεων της κουνουποκτονίας και ο ίδιες να δίνουν τις εντολές.
Παραδοσιακά το αντικείμενο της κουνουποκτονίας είχε ανατεθεί σε υπηρεσίες υγείας λόγω των νόσων που μεταφέρουν τα κουνούπια στον άνθρωπο. Το Υπουργείο Υγείας λόγω της δικής του οπτικής, καταλήγει να κάνει προτάσεις για ένα θέμα που το ίδιο δεν έχει γνώσεις και δυνατότητα ελέγχου.
Η κουνουποκτονία είναι μια  εντομοκτονία και ως εκ τούτου αποτελεί αποκλειστικό αντικείμενο της Γεωπονικής Επιστήμης.  Προτείνουμε να αναλάβουν το ΥΠΑΑΤ και οι ΔΑΟΚ την εποπτεία και τον σχεδιασμό της και όχι οι υγειονομικές υπηρεσίες .
Το ΥΠΠΑΤ έχει αρμόδιες υπηρεσίες, αυτές που ασχολούνται και με την Δακοκτονία. Η καταπολέμηση του εντόμου έτσι κι αλλιώς αποτελεί αντικείμενο εργασίας των συναδέλφων Γεωπόνων των ΔΑΟΚ και των Δήμων.
 Τα κουνούπια εκτός από τους ανθρώπους προσβάλουν τα παραγωγικά ζώα και μεταφέρουν επικίνδυνες μολυσματικές ασθένειες σε αυτά., όπως η οζώδης δερματίτιδα στα βοοειδή, ο καταρροϊκός πυρετός στα αιγοπρόβατα, οι λεισμάνιες στα ζώα συντροφιάς και άλλες. Οι επεμβάσεις γίνονται σε διάφορες περιοχές, αστικές, αγροτικές, ελώδης, ρυζοκαλλιέργειας, κλπ. Χρησιμοποιούνται πληθώρα μέσων, ψεκαστήρες πλάτης τρακτέρ, μέχρι και με ψεκαστικά αεροπλάνα. .
Απαιτείται  ένας κεντρικός σχεδιασμός του προγράμματος που θα περιλαμβάνει οδηγίες αντιμετώπισης κατά περίπτωση, εργαστηριακό έλεγχο που να εξετάζει τα δείγματα και κεντρική συνεργασία με τις υπηρεσίες Υγείας. Χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα κέντρο ελέγχου σχεδιασμού μεταφοράς εμπειρίας και τεχνογνωσίας στο ΥΠΠΑΤ και οι ΔΑΟΚ να αναλάβουν το έργο της εφαρμογής του προγράμματος στα πρότυπα της δακοκτονίας.
Αυτός θα πρέπει να είναι ο τρόπος της επιστημονικής αντιμετώπισης του θέματος και όχι να παραμείνουμε σε ένα καθεστώς που μοιράζονται χρήματα σε εργολάβους χωρίς σχεδιασμό και με αμφίβολα αποτελέσματα.

8-11-2016
ΑΚΙΓΔΥ- Συσπειρώσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου