Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Γίνεται αγροτική ανάπτυξη χωρίς τις Δημόσιες υπηρεσίες τα Πανεπιστήμια και τους Γεωτεχνικούς;

Γίνεται αγροτική ανάπτυξη χωρίς τις Δημόσιες υπηρεσίες τα Πανεπιστήμια και τους Γεωτεχνικούς;

Όταν ο Μπένος κυβερνάει αντί για τον Πρωθυπουργό.

Το πρόγραμμα Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού ανατέθηκε από τον πρωθυπουργό στον κύριο Σταύρο Μπένο. Αυτή η απόφαση είναι αντίθετη με αυτά που προβλέπουν οι νόμοι και το Σύνταγμα της χώρας μας μιας και το κράτος είναι υπεύθυνο γι αυτές τις δράσεις. Μάλιστα ο κύριος Μπένος στην συγκέντρωση παρουσίασης στην Εύβοια, δεν δίστασε να διαψεύσει τον ίδιο τον Πρωθυπουργό όταν ανέφερε ότι τις αποφάσεις θα τις παίρνει μόνο ο ίδιος και όχι η επιτροπή όπως είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.

Με αυτήν την απόφαση του πρωθυπουργού το κράτος μπαίνει στο ψυγείο και αναλαμβάνουν οι «άριστοι» την περιβαλλοντική αποκατάσταση, με όρους ανεξέλεγκτης εισβολής οικονομικών συμφερόντων που μεταβάλλουν άρδην το περιβάλλον, τη φυσιογνωμία και τον τρόπο ζωής των κατοίκων.

Πριν ακόμη σβήσουν οι καταστροφικές πυρκαγιές, όλες οι σημαντικές αποφάσεις παραχώρησης εξουσιών στους ιδιώτες φαίνεται να είχαν ήδη ληφθεί, και έτσι υπήρξε άμεση νομοθετική ρύθμιση περί αναδόχων αναδάσωσης. Επίσης άλλες απαιτούμενες αποφάσεις φαίνεται να έχουν ληφθεί οι οποίες ακόμα δεν έχουν αποτυπωθεί σε νομικά κείμενα. Οι αποφάσεις αφορούν όχι την αποκατάσταση αλλά τον πλήρη και εκ βάθρων χωροταξικό και πολεοδομικό επανασχεδιασμό της περιοχής σε επίπεδο υποδομών, οικονομίας, τουρισμού, παιδείας, και γεωργίας.

Η καταστροφική πυρκαγιά αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία. Για ποιόν λόγο όμως, όσο μεγαλύτερη είναι μια καταστροφή, τόσο μεγαλύτερη να είναι η ευκαιρία;

Στις 7/10/2021 ο Υπουργός παρακολούθησε τον κ. Μπένο να παρουσιάζει στον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Γεωργία κ. Γιάννους Βοϊτσεχόφσκι το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας. Η ...αγροτοδιατροφή ταιριάστηκε με τον τουρισμό και η μελέτη για την Αγροδιατροφή ανατέθηκε στο Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη που έχει στην ιδιοκτησία του γνωστές επιχειρήσεις όπως το Costa Navarino στην Μεσσηνία.

Τα ειδικά νομοθετικά πλαίσια είναι ο τρόπος που δημιουργήθηκαν και λειτούργησαν αυτές οι επιχειρήσεις στην Μεσσηνία. Εγκαταστάθηκαν σε μεγάλες ενωμένες εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων που δημιουργήθηκαν ενώνοντας εκτάσεις του Ιδρύματος με εκτάσεις που παραχωρήθηκαν από το Δημόσιο και εκτάσεις μικροϊδιοκτητών που απαλλοτριώθηκαν αναγκαστικά υπερ του ιδρύματος. Επίσης χρηματοδοτήθηκαν με τεράστια ποσά μέσω Δημοσίων και Ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ο πρωθυπουργός αποφάσισε ότι η καμένη Βόρεια Εύβοια θα μπορέσει να αποτελέσει έναν χώρο που η συνταγή αυτή θα μπορούσε να ξαναεφαρμοστεί με τεράστια κέρδη για το ίδρυμα και όλη την ομάδα ιδιωτών που έχει στηθεί γύρω. Αν για τα καμμένα θα φροντίσουν οι εταιρείες των ανεμογεννητριών , για τον τουρισμό θα ασχοληθεί το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη. Να η ευκαιρία. Όσο περισσότερο κατεστραμμένοι και απελπισμένοι είναι οι κάτοικοι μιας περιοχής, τόσο ευκολότερα θα υποκύψουν στην εκχώρηση της γης και της εργασίας τους.

Για το θέμα της αγροδιατροφής, το ίδρυμα Καπετάν Βασίλη συνεργάζεται εδώ και χρόνια με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, παρόλο ότι είναι γνωστό σε όλους ότι αυτή η σχολή δεν βγάζει ούτε γεωπόνους, ούτε γεωτεχνικούς. Οι δεσμοί της σχολής με την κυβέρνηση είναι στενοί.  Θα θυμάστε φυσικά που πρόσφατα η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή περιέφερε σαν τρόπαιο τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την κουστωδία του στις εγκαταστάσεις της επάνω σε μια ρυμούλκα  σαν κι αυτή που βάζουν στον καρνάβαλο που την τραβούσε τρακτέρ, λες και δεν υπήρχε άλλος τρόπος μετακίνησης.

Αγροτική Ανάπτυξη λοιπόν, χωρίς Υπουργεία, χωρίς Δημόσιες Υπηρεσίες, χωρίς γεωπόνους-γεωτεχνικούς, χωρίς Δημόσια Πανεπιστήμια. Συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές πολλών χρόνων, για την επικράτηση των ανεξέλεγκτων αγορών, οδήγησαν σε αυτό το σημείο.

Απ' ευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων χωρίς διαγωνισμούς και χωρίς θεσμούς ελέγχου.

Πλήρης απαξίωση των θεσμών των Περιφερειών και των Δήμων.

Φτάσαμε πλέον στο σημείο που τα οικονομικά συμφέροντα έπαψαν να δίνουν εντολές στην Κυβέρνηση αλλά την παραμέρισαν τελείως και ανέλαβαν από μόνα τους να κάνουν την μοιρασιά όπως τους βολεύει.

Τι τους θέλουν άλλωστε τους διαγωνισμούς, τις τους θέλουν τους υπουργούς; Φάνηκε από τον πρόσφατο ανασχηματισμό ότι όσο χάλια ήταν αυτοί που κυβερνούσαν τόσο χάλια είναι και ο πάγκος που περιμένει να μπει μέσα να παίξει σαν αλλαγή. Οι επιχειρηματίες ανάλαβαν μόνοι τους την διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

Είναι εμφανείς οι προθέσεις του πολιτικού συστήματος και των κομμάτων που το υπηρετούν, να παρακάμπτουν τις δημόσιες υπηρεσίες, ακόμα και τη διοικητική ιεραρχία που πρόσκειται στα κυβερνητικά κόμματα, ακόμα και τους αιρετούς που έχουν εκλεγεί από τα κόμματα εξουσίας. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα, εκτός αν την αλλάξουμε μαζικά και συλλογικά!

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες τα γεγονότα αν δεν ήταν τραγικά θα μπορούσαν να ήταν πολύ κωμικά, αλλά δυστυχώς έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση δείχνει ότι οι υπηρεσίες στις οποίες υπηρετούμε έχουν διαγραφεί από την κυβέρνηση.

Χρειάζεται να ενισχύσουμε τους Συλλόγους μας και συσπειρωμένοι να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα του κλάδου μας της κοινωνίας μας  και του φυσικού περιβάλλοντος. Οι κυβερνητικές συνδικαλιστικές παρατάξεις του κλάδου μας, τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν άλλες παραμέτρους που λαμβάνουν υπόψη στους σχεδιασμούς τους και ψηφίζουν συνέχεια μαζί, το ίδιο στο Δ.Σ.. Αντί να αντισταθούν στο πάρτι των 80 εκατομμυρίων ευρώ των κρατικοδίαιτων ιδιωτών με τους Γεωργικούς Συμβούλους και να διεκδικήσουν προσλήψεις για τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες μας, προσπαθούν απλά να μας χρυσώσουν το χάπι.

Ο Σύλλογος μας έπρεπε να κάνει εκλογές τον Ιούνιο του 2020 αλλά, λόγω Κορονοϊού, οι εκλογές αναβλήθηκαν πολλές φορές. Η θητεία του Δ.Σ. όπως και οι εκλογές σύμφωνα με την Νομοθεσία πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου στην επαρχία και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου στην Αθήνα. 

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. οι κυβερνητικές παρατάξεις αποφάσισαν να αναβληθούν ο εκλογές που είχαν προγραμματιστεί και να μην ορίσουν ημερομηνία εκλογών τον Οκτώβρη, εκθέτοντας σε κίνδυνο της λειτουργία του Συλλόγου αν δεν δοθεί νέα παράταση από την Κυβέρνηση. Η παράταξή μας, η Ανεξάρτητη Κίνηση Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων-Συσπειρώσεις, διαφοροποιήθηκε και ζήτησε να γίνουν άμεσα οι εκλογές και να μην τεθούν οι Σύλλογοι Εργαζομένων όμηροι της Κυβέρνησης που θα αποφασίσει η ίδια πότε και με ποιον τρόπο θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές.
Σαν παράταξη  το επόμενο διάστημα θα διεκδικήσουμε και θα συμμετέχουμε σε ένα πλατύ μέτωπο των εργαζομένων για τη μη εφαρμογή της νέας νομοθεσίας της Κυβέρνησης. Η κατάργηση των συλλόγων μας και των καταστατικών μας από το 2022 και η απαγόρευση  στο δικαίωμα της κινητοποίησης δεν θα περάσουν.  Θέλουμε την συστράτευση με τις άλλες παρατάξεις και απευθυνόμαστε στην ΑΔΕΔΥ, σε Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, να οργανώσουν την «ακύρωση στην πράξη» του Νόμου Χατζηδάκη. 

Οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις του προηγούμενου Ιουνίου, έδωσαν την σκυτάλη στους χιλιάδες εργαζομένους απεργούς των ντελίβερι  που νίκησαν και αυτοί με την σειρά τους δίνουν την σκυτάλη στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που απεργούν σήμερα. Οι εργαζόμενοι δείχνουν την δύναμη τους και την διάθεση τους τους να αντισταθούν, ας το κάνουμε όλοι μαζί το επόμενο διάστημα.

ΑΚΙΓΔΥ- Συσπειρώσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου