Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

Οι συμβουλές στους γεωργους ως πρόσχημα για την χρηματοδότηση κρατικοδίαιτων ιδιωτων

 Ο ΕΛΓΟ Δήμητρα εξέδωσε δεύτερη πρόσκληση για την πιστοποίηση Γεωργικών Συμβούλων μέχρι τις 30-9-2021 στην οποία εκτός των άλλων απευθύνεται και στους Γεωπόνους Δημοσίους Υπαλλήλους.

Μέσω της πιστοποίησης αυτής, εξευτελίζεται η έννοια του Γεωργικού Συμβούλου και ανοίγει ο δρόμος στο φαγοπότι που ξεκινάει  η κυβέρνηση με πρόσχημα τις συμβουλές προς τους αγρότες.

Λέμε ότι εξευτελίζεται η έννοια του Γεωργικού Συμβούλου γιατί μέσω μιας τυπικής διαδικασίας ο κάθε ένας θα μπορεί να βαπτίζεται πλέον Γεωργικός Σύμβουλος. Η διαδικασία πιστοποίησης που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να πιστοποιηθεί είναι εύκολη, έχει μικρό μέγεθος ύλης, γενικές γνώσεις σε θέματα που ήδη γνωρίζει ο κόσμος, εύκολες απαντήσεις στα ερωτηματολόγια και των 10 αντικειμένων πιστοποίησης. Τόσο εύκολες  που θα μπορούσε να πιστοποιηθεί σαν Γεωργικός Σύμβουλος ο οποιοσδήποτε. Αν δινόταν μάλιστα η δυνατότητα να κάνουν αίτηση και να συμμετέχουν στην διαδικασία πιστοποίησης και οι αγρότες, οι περισσότεροι από αυτούς θα μπορούσαν να πιστοποιηθούν και οι ίδιοι σαν Γεωργικού Σύμβουλοι και όχι μόνο αυτοί αλλά και ο κάθε άσχετος με το αντικείμενο. Αυτό ήταν το επίπεδο στην πρώτη φουρνιά πιστοποίησης και δεν θα υπάρχει διαφορά ούτε στην δεύτερη.

Το επίπεδο της πιστοποίησης είναι ανάλογο με τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν αυτοί οι Γεωργικοί Σύμβουλοι. Θα ενημερώνουν τους αγρότες για πράγματα γενικά που τα  γνωρίζουν ήδη οι περισσότερες αγρότες, π.χ. να οργώνουν παράλληλα με τις ισοϋψείς και όχι κάθετα σε αυτές, να μην χύνουν γεωργικά φάρμακα κοντά σε γεωτρήσεις κλπ.

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας υπερασπιζόμενο τα πτυχία των Γεωπόνων, προς τιμής του, έχει πάρει θέση ενάντια στον θεσμό των Γεωργικών Συμβούλων που δημιούργησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.  Δυστυχώς το ΓΕΩΤΕΕ που θα έπρεπε να προασπίσει τα δικαιώματα των Γεωτεχνικών δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και υποστήριξε αυτόν τον θεσμό που εξευτελίζει την  έννοια του Γεωργικού Συμβούλου.

Η παράταξή μας , η Ανεξάρτητη Κίνηση Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων – Συσπειρώσεις από την πρώτη στιγμή  έχει πάρει θέση ενάντια σε αυτόν τον θεσμό που ευτελίζει τα πτυχία μας και αφήνει εκτεθειμένους τους αγρότες στις υπηρεσίες  ψευτοσυμβούλων με πιστοποίηση.

Τα ποσά που θα εισπραχθούν μέσω του θεσμού των Γεωργικών Συμβούλων είναι τεράστια . Θα εισπράττουν 1500 ευρώ για τον κάθε αγρότη που θα «συμβουλεύουν» με γενικότητες και πράγματα ήδη γνωστά.  Με τέτοιες συμβουλές σε 10 αγρότες  καλύπτονται τα έσοδα που παίρνει κάποιος για δουλειά ενός χρόνου.

Όσοι πιστοποιηθούν με αυτήν την διαδικασία σαν Γεωργικοί Σύμβουλοι, δεν θα πάρουν αυτά τα χρήματα, θα χρησιμοποιηθούν για ψίχουλα, από τις εταιρείες των λίγων που θα ωφεληθούν στην πράξη από τον θεσμό και θα εισπράξουν το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων.

Ο θεσμός είναι τόσο ευτελισμένος που έχουν ήδη αποκλειστεί από την συμμετοχή στον θεσμό των Γεωργικών συμβούλων οι ιδιώτες Γεωπόνοι που πραγματικά συμβουλεύουν τους αγρότες στην πράξη. Επίσης εμποδίζονται οι Δημόσιοι υπάλληλοι από την συμμετοχή σε εταιρείες που θα κάνουν τις μεγάλες εισπράξεις . Γενικά εμποδίζονται με διάφορους τρόπους όσοι γεωπόνοι έχουν σχέση με γεωργικές συμβουλές , ιδιώτες , δημόσιοι υπάλληλοι, άνεργοι  για να ωφεληθούν κρατικοδίαιτα σχήματα ιδιωτών.

Το ποσό που θα δαπανηθεί για τον θεσμό είναι τεράστιο, έχει φτάσει από τα 20 που ξεκίνησε στα 80 εκατομμύρια ευρώ σήμερα και μπορεί να αυξηθεί κι άλλο όπως πιέζουν οι εταιρείες που θα εισπράξουν.

Τα χρήματα αυτά αν τα διαιρέσουμε με τον ετήσιο μισθό ενός νεοδιόριστου Γεωπόνου φτάνουν για 6000 ετήσιους μισθούς Γεωπόνων. Θα μπορούσαν δηλαδή να προσληφθούν 2000 γεωπόνοι για 3 χρόνια και να δίνονται πραγματικές συμβουλές στους Έλληνες αγρότες. Ο αριθμός αυτός είναι τεράστιος αν σκεφτούμε ότι στις αντίστοιχες υπηρεσίες υπηρετούν λίγο περισσότεροι από χίλιους γεωπόνοι σήμερα. Επίσης θα πρέπει να σκεφτούμε ότι σε 3 χρόνια ο αριθμός των συναδέλφων θα έχει μειωθεί δραματικά μιας και θα φύγουν αναγκαστικά με σύνταξη μεγάλες φουρνιές συναδέλφων.

Οι υπηρεσίες μας στενάζουν σήμερα από την υποστελέχωση, ένας ή μια γεωπόνος,  κατά μέσο όρο πρέπει να κάνει την διπλάσια δουλειά σε σχέση με το παρελθόν και σε μερικές περιφερειακές υπηρεσίες πρέπει και  κάνει πολλαπλάσια δουλειά έχοντας πλέον δεκάδες αντικείμενα ο κάθε συνάδελφος. Οι υπηρεσίες μας υπάρχουν και λειτουργούν μόνο λόγω του φιλότιμου των συναδέλφων, ενώ οι κυβερνήσεις και οι αιρετοί κάνουν ότι μπορούν για να δυσκολέψουν την δουλειά τους.

Η λογική της κυβέρνησης στην γεωργία είναι η ίδια όπως και τους άλλους τομείς . 

Όπως στην υγεία που αντί να στελεχώσει και να ενισχύσει την δημόσια υγεία που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει την πανδημία, ενίσχυσε με πακτωλό χρημάτων τον ιδιωτικό τομέα της υγείας που φρόντισε να βγάλει την ουρά του απ έξω και βρήκε την ευκαιρία να χρεώνει τον κόσμο τεράστια ποσά. Όπως αντί να ενισχύσουν την συγκοινωνία,  νοίκιασε σε τιμή πολλαπλάσια από ότι αν τα αγόραζαν άχρηστα λεωφορεία  . Όπως στην δασοπυρόσβεση που έδωσαν τα χρήματα για να νοικιάσουν πανάκριβα εναέρια μέσα που όλοι έψαχναν να βρουν και κανένας δεν έβρισκε. Όπως έγιναν ρεζίλι και τα «σκόιλ ελικικου» της αρπακτής της  επιμόρφωσης επιστημόνων το προηγούμενο διάστημα,  δεν έχουν κανένα πρόβλημα να εφαρμόσουν την ίδια μέθοδο και σήμερα, δήθεν για να συμβουλεύσουν τους αγρότες, αλλά στην πραγματικότητα  για να χρηματοδοτήσουν τους κρατικοδίαιτους φίλους τους, να τους ενισχύσουν στον ανταγωνισμό με αυτούς που σήμερα συμβουλεύουν τους αγρότες. 

Είμαστε αντίθετοι με τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης περιορισμού δικαιωμάτων πιστοποιημένων συμβούλων προς όφελος των  εταιρειών , με αυτές τις αποφάσεις  οι λίγοι θα αυξήσουν τον πλούτο τους, οι εργαζόμενοι θα εισπράττουν λιγότερα χρήματα και οι αγρότες  θα χάσουν την δυνατότητα επιλογής ποιος θα τους συμβουλεύει.

Σαν ΑΚΙΓΔΥ- Συσπειρώσεις είμαστε υπέρ του να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα για τους Γεωργικούς Συμβούλους για να προσληφθούν συνάδελφοι στις υπηρεσίες μας  και να επανδρωθούν τμήματα που θα συμβουλεύσουν τους αγρότες.

Τα χρήματα είναι φανερό ότι υπάρχουν και η αναγκαιότητα είναι περισσότερο από προφανής, αυτό θα πρέπει να είναι το αίτημα των συνδικαλιστικών μας οργάνων αντί να αποδέχονται τον θεσμό και να ζητούν ψίχουλα στην μοιρασιά.

Τσιάμης Απόστολος

Μέλος Δ.Σ. ΠΕΓΔΥ από ΑΚΙΓΔΥ - Συσπειρώσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου