Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Τα Σχέδια Βελτίωσης η αξιολόγησή τους και οι 24ωρες βάρδιες

Το πρόγραμμα των Σχεδίων βελτίωσης είναι σε εξέλιξη, οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να το υλοποιήσουν, ενώ χιλιάδες αγρότες περιμένουν να ενισχυθούν οικονομικά για να πραγματοποιήσουν τις επενδύσεις τους.
Το προηγούμενο διάστημα με την προώθηση του λιγότερου κράτους είχαν αφαιρέσει την αξιολόγηση των Σχεδίων Βελτίωσης από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και τις είχαν αναθέσει σε ιδιώτες με αποτέλεσμα καταστροφικά λόγω των πολλών λαθών που εντοπίστηκαν. Οι φάκελοι γύρισαν τελικά στο Υπουργείο  και χρειάστηκε να αξιολογηθούν πάλι από την αρχή.
Σήμερα κουβαλώντας τις αμαρτίες του παρελθόντος, μιας και χρηματοδότηση για την τεχνική βοήθεια προβλέπονταν μόνο για τους ιδιώτες, οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να προβούν σε χρονοβόρες διαδικασίες επιλογής και ανάθεσης της αξιολόγησης, αυτήν την φορά σε Δημοσίους Υπαλλήλους.
Η πίεση από πλευρά χρηματοδότησης του προγράμματος είναι μεγάλες μιας και μεγάλος αριθμός ...
αιτούντων τελικά δεν θα είναι  επιλέξιμοι αν δεν αυξηθεί η χρηματοδότηση του Μέτρου. Αυτό δείχνει την σημασία που έχει η αξιόπιστη αξιολόγηση των αιτήσεων. Το θέμα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά. Η αξιολόγηση των Σχεδίων Βελτίωσης δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν αρπαχτή από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με τα αντικείμενα, γιατί θα έχουμε πάλι τα ίδια αποτελέσματα. Η αξιολόγηση των προγραμμάτων πρέπει να εντάσσεται μέσα στην δομή των Υπηρεσιών ώστε να αντιμετωπίζονται με ευθύνη και να τα χειρίζονται άνθρωποι που τα γνωρίζουν.
Με αυτό το σκεπτικό πιστεύουμε ότι η αξιολόγηση των Σχεδίων πρέπει να γίνει από συναδέλφους που έχουν, ή είχαν σχέση σχέση με το αντικείμενο και το γνωρίζουν. Η ανάγκη στελέχωσης των υπηρεσιών είναι αυτό που αναδεικνύεται περίτρανα.
Η οργάνωση του Υπουργείου με Υπηρεσίες μόνο στην Αθήνα χρεοκόπησε εδώ και χρόνια. Οι Σύλλογοι μας έπρεπε να είχαν αναδείξει αυτή την ανεπάρκεια και να είχαν ζητήσει με μεγαλύτερη ένταση την κοινή οριζόντια και κάθετη οργάνωση των υπηρεσιών.
Σήμερα σε συνθήκες μνημονίου μια σειρά από αντικείμενα έχει μεταφερθεί στους ιδιώτες, περιμένοντας άδικα οι συνάδελφοι να γυρίσει το ΟΣΔΕ σπίτι του. Μια άλλη σειρά από αντικείμενα πηγαίνει στους οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου του Υπουργείου, ενώ μια άλλη σειρά επιστρέφουν πίσω στο Υπουργείο.
Οι Περιφέρειες οι Αποκεντρωμένες Διευθύνσεις και οι Δήμοι έχουν αρμοδιότητες που δεν θυμίζουν τον λόγο δημιουργίας των υπηρεσιών. Περνάμε από τον Καλλικράτη στον Κλεισθένη και η αυτονομία των Περιφερειακών Υπηρεσιών, η αναβάθμισή τους σε σχέση με το κράτος δεν ήλθε ποτέ. Οι Δήμοι δεν απέκτησαν ποτέ Γεωτεχνικά καθήκοντα, οι εργαζόμενοι στις Αποκεντρωμένες βλέπουν με ανασφάλεια το μέλλον τους και οι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες βλέπουν τα αντικείμενα τους να χάνονται και τους συναδέλφους να μειώνονται δραματικά..
Θέτουμε το αίτημα των ενιαίων δομών όλων των Υπηρεσιών αλλά ταυτόχρονα ζητάμε μέχρι να γίνουν αυτές οι ενιαίες δομές πραγματικότητα να μην μεταφέρονται αντικείμενα. Ούτε οι συνάδελφοι του Υπουργείου μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτά λόγω φόρτου εργασίας , ούτε και οι υπάλληλοι των υπηρεσιών από τις οποίες αφαιρούνται τα αντικείμενα πρέπει να αντιμετωπίζουν εργασιακή ανασφάλεια και υποβάθμιση.
Τα μπαλώματα δεν αποτελούν λύση. Αντί για υπηρεσίες δημιουργούν κουρελού.
Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε την σαλαμοποίηση των υπηρεσιών και των αντικειμένων από την ηγεσία του Υπουργείου ούτε ψηφοθηρικές στάσεις που βλέπουν μόνο ευκαιρίες αναδιανομής επιδομάτων αντί για συνολικές προτάσεις και λύσεις.
Στα μνημονιακά χρόνια μας ζητούν  να δουλεύουμε όταν μας χρειάζονται σε βάρδιες όλο το 24ωρο και να καλύπτουμε όποιες τρύπες προκύπτουν σε όποιες υπηρεσίες έχουν πρόβλημα.
Η απάντηση είναι απλή. Οι τριπλές βάρδιες θέλουν τριπλό προσωπικό και αυτό δεν υπάρχει. Δεν θα γίνουν μπαλάκι οι Γεωπόνοι για να κλείσουν όλες τις τρύπες είτε με ωράριο εξόντωσης είτε με την χρησιμοποίηση τους ως βοηθητικών σε όσα αντικείμενα τυχαίνει να μην προλαβαίνουν να καλύψουν συνάδελφοι άλλων υπηρεσιών.
Θέλουμε ενιαία διάρθρωση των υπηρεσιών.
Θέλουμε αξιοπρεπείς μισθούς
Θέλουμε προσλήψεις τώρα.

ΑΚΙΓΔΥ - Συσπειρώσεις 23-11-2018 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου