Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Επιλεκτικές Υπερωρίες στο Υπουργείο Γεωργίας


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ



  Αθήνα, 31-10-2018
Αρ. Πρωτ.: 45

Σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα … από τις περσινές υπερωρίες

Σαν να μην πέρασε μια μέρα από πέρυσι, όταν η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, περίπου τέτοια περίοδο πάλι, αποφάσισε τη χορήγηση υπερωριακής αποζημίωσης σε υπαλλήλους του ΥΠΑΑΤ. Τότε η πολιτική ηγεσία φάνηκε ιδιαίτερα επιλεκτική καθώς η απόφασή της αφορούσε μόνο μία Γενική Διεύθυνση του υπουργείου. Φέτος προχώρησε ακόμη ένα βήμα παραπέρα αφού με την υπ’αριθμ.πρωτ.20749/140704/17-10-2018 (ΑΔΑ:ΨΚΨΟ4653ΠΓ-Δ94) Απόφαση προχώρησε στη δέσμευση πίστωσης 200.000€ για την «κάλυψη δαπάνης υπερωριακής απασχόλησης ….
για το β΄ εξάμηνο 2018» ορίζοντας εκ των προτέρων συγκεκριμένο αριθμό υπαλλήλων ανά Γενική Διεύθυνση. Ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 223 όταν στο Υπουργείο υπηρετούν περίπου 2.000 άτομα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στη Γενική Διεύθυνση Αποκεντρωμένων Δομών, στην οποία υπάγεται η πλειοψηφία των συναδέλφων στην περιφέρεια, προβλέπεται η χορήγηση υπερωριακής αποζημίωσης για 3! μόλις άτομα.
Σχετικά λοιπόν με την εν λόγω Απόφαση, δεν μπορούμε αρχικά να μην αναφερθούμε στο γεγονός ότι τέτοιες αποφάσεις παίρνονται πάντα στο τέλος του χρόνου ακριβώς γιατί αυτό εξαρτάται από τα δημοσιονομικά περιθώρια και τα ταμειακά διαθέσιμα κάθε έτους και όχι από την πραγματική ανάγκη να καλυφθεί η υπερωριακή απασχόληση των συναδέλφων που πραγματικά εργάζονται εκτός ωραρίου. Ιδιαίτερα φέτος αυτή η χρονική περίοδος ταυτίζεται με το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη σκοπιμότητα αυτής της Απόφασης.
Αξίζει ακόμη να αναφέρουμε ότι από την εν λόγω απόφαση δεν διευκρινίζεται από που και με ποιον τρόπο προέκυψε ο συγκεκριμένος αριθμός, ούτε ποιος θα επιλέξει και ποιοι τελικά θα είναι αυτοί οι υπάλληλοι.    
Σε κάθε περίπτωση η  πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ για άλλη μια φορά, όπως άλλωστε και πέρυσι, φαίνεται ιδιαίτερα επιλεκτική στη χορήγηση υπερωριών!!! Ιδιαίτερα μάλιστα όταν γνωρίζει πολύ καλά, τόσο από τις παρεμβάσεις του Συλλόγου όσο και από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, ότι το σύνολο των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ είναι υποστελεχωμένες και η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων δουλεύει σε συνθήκες εντατικοποίησης πολλές φορές εκτός ωραρίου, είτε στο γραφείο, είτε στο σπίτι, είτε στις εκτός έδρας υπηρεσιακές μετακινήσεις, για να βγει ο αυξημένος φόρτος δουλειάς που μέχρι πριν λίγα χρόνια έβγαινε από πολύ περισσότερους συναδέλφους.
Πέρα από όλα τα παραπάνω αυτή η πρακτική που έχουν επιλέξει εξυπηρετεί και άλλον ένα στόχο που διαχρονικά οι κυβερνήσεις αξιοποιούν. Να καλλιεργήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό και να μας βάλουν να φαγωθούμε μεταξύ μας. Μάλιστα έχει περιέλθει στην αντίληψή μας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπηρεσιακοί παράγοντες ζητούν από τους υφιστάμενους τους να υποδείξουν ποια άτομα από το προσωπικό θα επιλεγούν να παράσχουν την υπερωριακή εργασία, υπό την αίρεση βέβαια ότι ο καταμερισμός και η τελική επιλογή θα τύχει της σύμφωνης γνώμης τους.
Τελικά όλα αυτά φαίνεται ότι δεν είναι τόσο τυχαία! Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση που είχαμε κάνει και παλαιότερα ότι κάπως έτσι θα λειτουργεί το δημόσιο από δω και πέρα. Κάπως έτσι θα εφαρμόζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση και η λεγόμενη αξιολόγηση των οργανικών μονάδων και υπαλλήλων όπου, σύμφωνα με την νομοθεσία, προβλέπεται η χρηματική «ανταμοιβή» όσων θα επιτυχαίνουν τους στόχους που θα θέτει η εκάστοτε ηγεσία, με πενιχρά βέβαια μέσα, πόρους και προσωπικό. Προβλέπεται ακόμη να υπάρχει διαφοροποίηση στις όποιες αμοιβές ανάλογα με το αντικείμενο της κάθε υπηρεσίας και κατά πόσο αυτό θεωρείται σημαντικό με βάση τους γενικότερους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής. Η διαφοροποίηση προβλέπεται ακόμη και μεταξύ των υπαλλήλων της ίδιας υπηρεσίας.
            Παρά το γεγονός ότι ο Σύλλογος επεδίωξε να παρέμβει για το θέμα στην πολιτική ηγεσία, ο Γενικός Γραμματέας απέφυγε να συναντήσει τους εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων ή να ορίσει συγκεκριμένη συνάντηση. Αυτοί λοιπόν που έχουν την ευθύνη αυτής της απόφασης ας κριθούν από τους ίδιους τους συναδέλφους.
Από την πλευρά μας μεταφέρουμε την από 24-10-2018 ομόφωνη απόφασή της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου με την οποία καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και την Κυβέρνηση
-          να άρει τις όποιες αδικίες έχει προκαλέσει με την ανωτέρω απόφαση και να εγκρίνει τη χορήγηση υπερωριών σε όλους τους εργαζόμενους του ΥΠΑΑΤ
-          να προβεί άμεσα σε μαζικές προσλήψεις ώστε να μη γίνει καθεστώς η εντατικοποίηση της δουλειάς που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στην πλειοψηφία των υπηρεσιών και έχει φέρει τους εργαζόμενους του ΥΠΑΑΤ στα όριά τους
-          να δώσει αυξήσεις τώρα στους μισθούς. Υπολογισμό της διετίας 2016-2018 για τη μισθολογική μας εξέλιξη. Άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Για το ΔΣ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                                                                           
                         ΧΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΗ ΛΑΜΠΡΙΝΗ                                                   ΣΑΛΤΕΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου