Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Οι εργαζόμενοι θα προστατέψουν τα κτήρια των Υπηρεσιών τους απο τα ταξίματα του Μπακογιάννη

Το παρακάτω κείμενο μοιράστηκε στους εκπρόσωπους των Συλλόγων εργαζομένων Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που παρέστησαν στην συνεδρίαση  του περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας στις 12/12/2018 στην Λαμία ώστε να υπάρξει κοινή αντίδραση των εργαζομένων στην μεθοδευόμενη παραχώρηση του κτηρίου Ευπαλίου για την στέγαση του τοπικού αστυνομικού τμήματος και την μεταφορά των Γεωτεχνικών υπηρεσιών στα εγκαταλελειμμένα σφαγεία Ευπαλίου. Αποφασίστηκε η επόμενη σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου να γίνει στο Ευπάλιο για να συζητήσει το θέμα αυτό και θα πρέπει οι συνάδελφοι να οργανώσουμε την παρέμβασή μας.

Γεωτεχνικές Υπηρεσίες Ευπαλίου

Όχι στην εκδίωξη των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών Ευπαλίου από τον Φυσικό τους χώρο, για να στεγαστεί στην θέση τους αστυνομικό τμήμα. Τα μικροπολιτικά ρουσφέτια καταστρέψουν τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Οι πολίτες και οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας γνωρίζουν ότι η αξία των Αιρετών μετριέται στην πράξη, στην αναβάθμιση που πετυχαίνουν στις παρεχόμενες υπηρεσίες και τις υποδομές που τους ανατέθηκαν από το κράτος. Αντί να δώσει τέτοια δείγματα η Περιφερειακή αρχή και να ενισχύσει τις υπηρεσίες που  παρέλαβε, τις διαλύει εξυπηρετώντας συμφέροντα έξω από τις αρμοδιότητές της.

Δεν προσφέρονται όλες οι υπηρεσίες και τα κτήρια που διαχειρίζεστε για ανταλλαγές.

Σε αρκετές περιπτώσεις έχουν γίνει ανταλλαγές, ή και παραχωρήσεις εκτάσεων και...
κτηρίων από την πλευρά της Περιφέρειας προς του Δήμους.  Η περίπτωση του  κτηρίου του ΚΕΓΕ Άμφισσας ήταν μια θετική μεταβολή. Ανήκε στην ιδιοκτησία της Περιφέρειας μέχρι πρόσφατα, μέχρι που παραχωρήθηκε στον Δήμο Δελφών και σήμερα εξυπηρετεί τις ανάγκες του Κοινωνικού Παντοπωλείου του.  Με την παραχώρηση αυτού του κτηρίου όλοι χάρηκαν και κανένας δεν έκφρασε αντίρρηση, ή διαφορετική γνώμη , ένα κτήριο που δεν χρησιμοποιείτο εξυπηρέτησε άλλες Δημόσιες ανάγκες.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο για το κτήριο του Ευπαλίου.  Για το κτήριο αυτό όλοι ανεξαιρέτως και ομοφώνως από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο σας δηλώνουν την αντίθεσή τους στην έξωση των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών από το Ευπάλιο. Μην τους υποτιμάτε, μην κλείνετε τα αυτιά σας σε αυτό που λένε. Ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας στην συνάντηση με τον σύλλογο των εργαζομένων συμφώνησε με τις απόψεις του συλλόγου εργαζομένων, αλλά δήλωσε ότι δεν είναι δική του πρόταση η απομάκρυνση των υπηρεσιών, αλλά απόφαση του Περιφερειάρχη.

Η αντίθεση των Συναδέλφων στην παραχώρησή του χώρου εκφράστηκε κατ επανάληψη μέσω ομόφωνων αποφάσεων του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας (ΣΥΠΕΦ), μέσω αντίστοιχων αποφάσεων του Πανελληνίου Συλλόγου Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΓΔΥ), του αντίστοιχου Συλλόγου των Κτηνιάτρων (ΠΕΚΔΥ) της Ομοσπονδίας των Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ο.ΓΕ.ΔΥ) αλλά και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Περιφέρειες (ΟΣΥΑΠΕ) . Οι Συλλογικότητες των εργαζόμενων δεν κάνουν αντιπολίτευση, αρκετοί άλλωστε βρίσκονται στον πολιτικό χώρο που εκφράζει και η Περιφερειακή αρχή, κάποιον λόγο έχουν για να το κάνουν αυτό, και ο λόγος είναι ότι νιώθουν την αγωνία των συναδέλφων για το μέλλον των Υπηρεσιών μας που εσείς δεν αξιολογήσατε σωστά μέχρι τώρα.

Ο Περιφερειάρχης αποφάσισε μόνος του πριν τρία χρόνια, χωρίς να έχει μιλήσει καν με τους εργαζόμενους  και τις Υπηρεσίες του, να τάξει τα κτήρια της Υπηρεσίας στον Δήμο Δωρίδος. Προφανώς δεν γνώριζε τα αντικείμενα αυτών των υπηρεσιών, αν τα γνώριζε δεν θα αποφάσιζε τόσο εύκολα. Η Υπηρεσία στο Ευπάλιο δεν αποτελείται από δύο γυναίκες συνάδελφους που μπορούν να μεταφερθούν σε κάποιο γραφείο που θα δώσει ο Δήμος όπως νόμιζαν αυτοί που παζάρευαν.  Αποτελούν σημαντικές Υπηρεσίες που απαιτούν υποδομές και προδιαγραφές που δεν υπάρχουν αλλού και είναι δύσκολο να ξαναφτιαχτούν. Αυτή η συμπεριφορά υποτίμησε και προσέβαλε τους εργαζόμενους της Περιφέρειας. Ο αρμόδιος Αιρετός που θα έπρεπε να υπερασπίσει  τις υπηρεσίες και τους συναδέλφους που του εμπιστεύθηκε το κράτος, τους περιφρόνησε, θέλησε να τους πετάξει έξω από τον χώρο εργασίας τους και τους εξέθεσε.

Μετά το τάξιμο του κτηρίου από τον Περιφερειάρχη στον Δήμαρχο, οι συνάδελφοι δόθηκαν βορά στην τοπική κοινωνία, εκτεθήκαν σε συκοφαντικά δημοσιεύματα ώστε να πιεστούν και να εγκαταλείψουν τον χώρο εργασίας τους. Τους φέρανε σε αντιπαράθεση με τον ντόπιο πληθυσμό και αφήσανε να τους δείχνουν σαν υπεύθυνους για όσα δεινά συμβούν στον τόπο.  Αν όμως είχαν μεταφερθεί τότε σε κοντέινερ οι υπηρεσίες μας όπως πρότειναν από τον Δήμο Δωρίδος τα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων αλλά και η υγειονομική κατάσταση της περιοχής θα ήταν σήμερα τραγικά. Οι ζωοανθρωπονόσοι τα προγράμματα εμβολιασμών, οι ασθένειες καραντίνας και τα δηλητήρια δεν είναι θέματα με τα οποία μπορούμε να παίζουμε.  Δεν μπορούν να μεταφερθούν ούτε στο Δημαρχείο Ευπαλίου που προτάθηκε ούτε σε κοντέινερ. Οι υπάλληλοι και οι σύλλογοι τους, προς τιμήν τους, παρ όλη την επίθεση που δέχθηκαν υπεράσπισαν τα συμφέροντα του αγροτικού κόσμου που οι αιρετοί δεν γνώριζαν και είχαν υποτιμήσει.
  
Έτσι συμβαίνει πάντα όταν οι Αιρετοί διοικούν Υπηρεσίες των οποίων δεν αντιλαμβάνονται τα αντικείμενά και δεν ενδιαφέρονται να τα μάθουν. Καταλήγουν να παζαρεύουν για πράγματα που δεν γνωρίζουν και να αποφασίζουν με τον τρόπο που μιλούν οι ασχολούμενοι με την πολιτική μεταξύ τους, κανονίζοντας εξυπηρετήσεις και ρουσφετάκια, χωρίς να  καταλαβαίνουν πραγματικά τις επιπτώσεις των αποφάσεων τους στην τοπική κοινωνία.

 Πως εξηγείται άραγε το γεγονός ότι ο Περιφερειάρχης ενδιαφέρθηκε για τις συνθήκες στέγασης (των υπηρεσιών της αστυνομίας στο Ευπάλιο) αλλά μέχρι τώρα δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει  για την κατάσταση και την αναβάθμιση των κτηρίων των δικών υπηρεσιών του στην Φωκίδα;  Με ποιο τρόπο η διοίκηση έρχεται σε επαφή με τις ανάγκες των υπηρεσιών της; Το κτήριο του κτηνιατρείου στην Άμφισσα έχει πλακάκια από αμίαντο πολύ μικρούς χώρους και στερείται υποδομών, ενώ  και τα υπόλοιπα κτήρια έχουν προβλήματα που πρέπει να διορθωθούν. 

Η στέγαση των Υπηρεσιών της Αστυνομίας στο Ευπάλιο δεν αποτελεί αντικείμενο της Περιφέρειας και γίνεται υπέρβαση των καθηκόντων της που προϋποθέτει κατασπατάληση χρημάτων  εκτός αρμοδιότητάς της για να πραγματοποιηθεί αυτό. Το μακιγιάζ της μεταφοράς κτηρίου από τον ένα φορέα στον επόμενο και από τον επόμενο στον τελικό δεν καλύπτει τα νομικά θέματα που προκύπτουν. Όσο και αν εκείνοι προσπαθήσουν να τα καλύψουν, η ουσία πάντα θα είναι η ίδια και πάντα θα αποκαλύπτεται πίσω από όλα τα φκιασίδια. 
Πού προβλέπεται να δώσετε χρήματα για να φτιάξετε ξανά υποδομές υπηρεσιών που ήδη υπάρχουν;

Αν παρόλα αυτά θέλετε να το διακινδυνεύσετε και να προσπαθήσετε να φτιάξετε καινούργιες υποδομές στον χώρο που σας παραχώρησε ο Δήμος Δωρίδος φτιάξτε τες για το Αστυνομικό τμήμα Ευπαλίου. Οι Υπηρεσίες μας στο Ευπάλιο διαθέτουν κτηνιατρικά εργαστήρια και όχι αποθήκη για τον οπλισμό και τα πυρομαχικά που χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί. Οι υπηρεσίες μας στο Ευπάλιο έχουν χώρο εκπαίδευσης αγροτών, αποθήκες Γεωργικών φαρμάκων και γραφεία εξυπηρέτησής για τους πολίτες, δεν έχουν κρατητήρια και χώρο απομόνωσης που απαιτεί ένα αστυνομικό τμήμα. Φτιάξτε το καινούργιο κτήριο με προδιαγραφές αστυνομικού τμήματος και παραδώστε τον για χρήση στην Αστυνομία. Δεν χρειάζεται να φτιάξετε δεύτερη φορά ένα κτήριο που ήδη υπάρχει και να δώσετε και άλλα χρήματα για να διαμορφωθεί το υφιστάμενο κτήριο σε αστυνομικό τμήμα.

 Όμως δεν είναι αυτό το πρόβλημα, αυτό είναι το πρόσχημα.  Η αστυνομία στεγάζεται εδώ και 3 χρόνια στο Ευπάλιο χωρίς πρόβλημα και στο  χρονοδιάγραμμά που εσείς προτείνετε θα στεγάζετε επιπλέον για  άλλα τρία χρόνια στον ίδιο χώρο που βρίσκεται και σήμερα. (αν μπορεί να στεγάζεται 6 χρόνια μπορεί και περισσότερα) Αυτό φανερώνει ότι το επείγον του πράγματος στο οποίο γινόταν επίκληση τόσο καιρό πήγε μαζί με τα υπόλοιπα προσχήματα στον κάλαθο των αχρήστων. Η αστυνομία πληρώνει το εξωπραγματικό ποσό των 10,000 ευρώ τον μήνα για το Αστυνομικό τμήμα στην Άμφισσα και επιδιώκει να μείνει εκεί για να συνεχίσει να το πληρώνει αντίθετα στο Ευπάλιο διαλέγει να πει ότι δεν θέλει να πληρώνει το ελάχιστο νοίκι .

Σφαγεία Ευπαλίου
Τα παλιά σφαγεία Ευπαλίου που προτείνονται σαν χώρος μεταφοράς των Υπηρεσιών μας δεν έχουν υποδομές ούτε μπορούν να μετασκευασθούν σε ανθρώπινες υπηρεσίες. Είναι κτήρια της δεκαετίας το 70 ή και παλιότερα ακόμα, που είναι κλειστά και εγκαταλελειμμένα εδώ και δεκαπέντε χρόνια και έχουν υποδομές παλιών σφαγείων. Δηλαδή έχουν χοντρά σίδερα για τσιγκέλια μέσα στις αίθουσες, χωρίς παράθυρα, με  υπόγεια δεξαμενή συλλογής υπολειμμάτων σφαγής που πρέπει στην ουσία όλα να γκρεμιστούν για να κρατηθούν οι παλιοί άχρηστοι σκελετοί που για να διαμορφωθούν θα πρέπει να ξοδευτούν περισσότερα χρήματα από ότι να κατεδαφιστούν και να χτιστούν όλα πάλι από την αρχή. Κανένας δεν θα έδινε τόσα χρήματα για να μετασκευάσει  ένα εγκαταλειμμένο παλιό κτήριο που βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή.

Αυτός είναι ο λόγος που δεν θέλουμε να μεταφερθούν οι Υπηρεσίες μας από το κτήριο που βρίσκονται στο Ευπάλιο. Αυτός είναι ο λόγος που κανένας δεν θέλει τα κτήρια των παλιών σφαγείων ούτε ο Δήμος ούτε η Αστυνομία. Τα κτήρια των Υπηρεσιών μας στο Ευπάλιο  είναι υπαρκτά, λειτουργούν  και δεν χρειάζεται κανένα τάξιμο πολιτικών ότι αυτοί θα τα φτιάξουν. Τάξτε νέα κτήρια στην Αστυνομία αλλά μην βάζετε χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των συναδέλφων μας από την υπηρεσία τους. Μην ανακατεύετε στα ταξίματά σας τις υπηρεσίες σας. Όταν ο χρόνος που ορίζετε περάσει, ο επόμενος Περιφερειάρχης θα πιεστεί να τους στοιβάξει ακόμα και σε κοντέινερ με την υποχρεώσεις που τον έχετε δεσμεύσει . Αναθέτετε στον επόμενο περιφερειάρχη να βγάλει το φίδι από την τρύπα και διατηρείτε και αυξάνετε την  ανασφάλεια στους εργαζόμενους των υπηρεσιών σας. Τα κτήρια των υπηρεσιών μας δεν μπορούν να είναι αντικείμενο παζαριών  με τους Δημάρχους. Δεν μπορεί οι περαστικοί από την Περιφέρεια που δεν έκτισαν κανένα κτήριο να παζαρεύουν και να μοιράζουν αυτά που έφτιαξαν κάποιοι άλλοι. Για λόγους που μόνο εσείς ξέρετε θέλετε να παραδώσετε το κτήριο όχι στην αστυνομία αλλά στον Δήμο. 

Ο Δήμος Δωρίδας έκτισε πρόσφατα Δημαρχείο που στοίχισε  κοντά 4 εκατομμύρια ευρώ. Αγόρασε φέτος κτήριο 800 τετραγωνικών στο κέντρο του Ευπαλίου με επιπλέον ενάμιση στρέμμα γύρω του ελεύθερο χώρο το οποίο μπορεί να χρηματοδοτηθεί έως 2.500.000 ευρώ από ειδικό πρόγραμμα για την ανακαίνιση και αξιοποίησή του, ενώ έχει στο ταμείο του διαθέσιμα αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Το Ευπάλιο δεν είναι αστικό κέντρο είναι μια ομάδα από χωριά ίδιου περίπου αριθμού κατοίκων που βρίσκονται σε μικρές αποστάσεις μεταξύ τους. Ο Δήμος Δωρίδος διαθέτει και σε αυτά τα χωριά κενά κτήρια μιας και πολλά σχολεία δεν έχουν πλέον μαθητές και βρίσκονται σε απόσταση πέντε λεπτών από το Ευπάλιο υπάρχουν τέτοια κτήρια και στο Μοναστηράκι που βρίσκεται επάνω στον οδικό άξονα Ναυπάκτου Άμφισσας  και τα Μαλάματα. Ο Δήμος Δωρίδας αν θέλει μπορεί να στεγάσει την Αστυνομία πολύ καλύτερα και πολύ πιο εύκολα από ότι μπορεί η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας. Ο Δήμος Δωρίδος κάνει αυτό που δεν κάνει η Περιφερειακή Αρχή, προσπαθεί να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες του και τις υποδομές του. Έτσι ενώ στην αρχή έλεγε ότι θα επωμιστεί το κόστος και την στέγαση των υπηρεσιών της Περιφέρειας κατέληξε να ξεφορτώνεται ένα κτήριο που δεν έχει αξία και να προικοδοτείται με ένα κτήριο που βρίσκεται στο κέντρο του Ευπαλίου, έχει αξία και αν αύριο φύγει η αστυνομία έχει εμπορική αξία για να το νοικιάσει..

Εξασφάλισε λέει ο Περιφερειάρχης 140.000 ευρώ για την επισκευή του κτηρίου. Μα αν είναι τόσο κουβαρντάς με τα ξένα χρήματα ας αγοράσει το κτήριο που στεγάζεται σήμερα η Αστυνομία, ή ας πληρώσει τα 3,000 ή 4.000 που απαιτούνται το χρόνο για ενοίκια για τα επόμενα 50 χρόνια. Μόνο όσοι διαχειρίζονται ξένα χρήματα και όχι δικά τους μπορούν να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις. 

 Ας αναρωτηθεί η Περιφερειακή Αρχή τι Υπηρεσίες παρέλαβε και τι Υπηρεσίες θα παραδώσει. Αν είχε όραμα θα ήθελε να στελεχώσει τις υπηρεσίες της και να προετοιμαστεί για το μέλλον για νέα τυχόν αντικείμενα που μπορεί να της ανατεθούν και δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει.

Οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος θα υπερασπίσουν τις υπηρεσίες τους και τις υποδομές των κτηρίων τους. Η ευθύνη υπεράσπισης που είχατε εσείς στα χέρια σας απαξιώθηκε και ανοίγει τον δρόμο επανεξέτασης όλων των αρμοδιοτήτων που μπορούν να έχουν οι Περιφερειάρχες. Άραγε έχετε την όρεξη και την δυνατότητα να αναβαθμίσετε τις υπηρεσίες που έχετε στα χέρια σας, προκείμενου να γίνουν πιο αποτελεσματικές στην εξυπηρέτηση των πολιτών;

Καλούμε τους συναδέλφους να ενώσουν την φωνή τους με τους συναδέλφους τους της Φωκίδας και να μην επιτρέψουν την εκδίωξη των υπηρεσιών μας από τις φυσικές τους θέσεις.

Καλούμε τους Αιρετούς της περιφέρειας να αφουγκραστούν τις ανάγκες των υπηρεσιών τους και να μην έχουν ψευδαισθήσεις ότι κάνουν καλό με μια απόφαση εκδίωξης των υπηρεσιών από τον φυσικό τους χώρο.


ΤΣΙΑΜΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
Αντιπρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας (ΣΥΠΕΦ)
Μέλος Δ.Σ. Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων  (ΠΕΓΔΥ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου