Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Οι συνεργάτες των Υπουργών έρχονται, το Υπουργείο «φεύγει»

 Tα όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό στην Υπηρεσία της Βιολογικής Γεωργίας (Δ/νση Συστημάτων Ποιότητας, Βιολογικής Παραγωγής και Γεωγραφικών Ενδείξεων) του ΥΠΑΑΤ, είναι χαρακτηριστικά και συνάμα διδακτικά, αφού προαναγγέλλουν ό,τι θα ακολουθήσει, με βάση τα όσα έχουν σχεδιάσει και ψηφίσει όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις και τα οποία με απερίγραπτη προσήλωση υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η ιδιωτικοποίηση αντικειμένων του Δημοσίου, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και η εφαρμογή του Μέτρου 11 του νέου ΠΑΑ, που αφορά την ενίσχυση της βιολογικής παραγωγής, είναι ένα ακόμα επεισόδιο παραχώρησης δημοσίων υπηρεσιών σε ιδιώτες.
Η συγκεκριμένη περίπτωση υπό τον επικαλυμμένο όρο «διοικητική συνδρομή», αφορά την εκχώρηση του προγράμματος για τη βιολογική γεωργία-κτηνοτροφία, στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Δηλαδή στο συνήθη ιδιώτη ανάδοχο που έχει αναλάβει όλα τα μητρώα του Υπουργείου και τη ...
διασύνδεσή τους, αποκτώντας έτσι τον απόλυτο έλεγχο όλης της παραγωγής στην χώρα και μια ασύμμετρη εξουσία σε σχέση με το δημόσιο.
Παράλληλα η κυβέρνηση προκειμένου να παρουσιαστεί ‘αρωγός των αγροτών’, πιέζει να προκηρυχθεί το γρηγορότερο το Μέτρο της βιολογικής παραγωγής (παρόλο που οφείλονται ακόμα λεφτά στους αγρότες από το 2013 από το αντίστοιχο μέτρο του προηγούμενου ΠΑΑ). Με πρόσχημα την παραπάνω καθυστέρηση επιβλήθηκε η απεμπλοκή των ΔΑΟΚ για την υλοποίηση του Μέτρου και στη θέση τους μπήκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ (στην ουσία ο ιδιώτης ανάδοχος).
Οι βιοκαλλιεργητές θα έχουν να κάνουν μόνο με ιδιώτες, από τους φορείς ελέγχου και πιστοποίησης, μέχρι τη NEUROPUBLIC-τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ κλπ και η επιδότηση τους θα σκορπίζεται στις αμοιβές των ιδιωτών. Αντί να έρθει το ΟΣΔΕ «σπίτι του», όπως ο σημερινός υπουργός ανακοίνωνε ακόμα και στον Επίτροπο της ΕΕ για τα αγροτικά θέματα, φεύγουν από το «σπίτι» του Δημοσίου ακόμα και οι λειτουργίες που του έχουν απομείνει!
Βαδίζοντας λοιπόν προς το επιτελικό κράτος, όπου οι δημόσιες υπηρεσίες θα φτιάχνουν το νομικό καθεστώς (ΥΑ, ΚΥΑ κλπ) που θα υπηρετεί την εκχώρηση κερδοφόρων αντικειμένων σε ιδιώτες και θα ελέγχουν δειγματοληπτικά, ώστε να προσδίδεται νομιμοφάνεια για τα «μάτια του κόσμου», οι Διευθύνσεις του ΥΠΑΑΤ και η όλη δομή του δεν χρειάζονται πια. Έτσι η απαξίωση δικαιολογεί και την αναγκαιότητα της επερχόμενης επαναξιολόγησης των διοικητικών δομών .
Σε όλον αυτόν τον κεντρικό σχεδιασμό της εκτεταμένης ιδιωτικοποίησης (από την ΕΥΔΑΠ και τη ΔΕΗ, μέχρι το Ελληνικό, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια) «κολλάει γάντι» και το πρόσφατο επεισόδιο που αφορά τη μετακόμιση και τον χωροταξικό διασκορπισμό της Διεύθυνσης Βιολογικής Γεωργίας. Έτσι, αφού οι δημόσιες υπηρεσίες δεν είναι το ίδιο χρήσιμες με την πολιτική ηγεσία,, δόθηκε εντολή από τον Γεν. Γραμματέα κ. Αντώνογλου, να μετακομίσει η Διεύθυνση Βιολογικής Γεωργίας, για να παραχωρηθούν γραφεία που θα στεγάσουν τους, στην κυριολεξία, δεκάδες συνεργάτες της πρόσφατα αφιχθείσας νέας πολιτικής ηγεσίας. Μάλιστα αρχικά σχεδιάστηκε από την πολιτική ηγεσία να μετακομίσει-διασκορπιστεί η Υπηρεσία σε 3 ορόφους του κεντρικού κτηρίου σε ανήλιαγα γραφεία, μικρά και παρατημένα από καιρό, με αμφιλεγόμενες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και κατόπιν πιέσεων και διαμαρτυριών των υπαλλήλων αποφασίστηκε τελικά η μετακόμιση να γίνει στο κτήριο του ΥΠΑΑΤ στη Λ. Αθηνών. Ο κίνδυνος να καθυστερήσουν τα προγράμματα ενίσχυσης των βιοκαλλιεργητών, που υποτίθεται ότι τόσο νοιάζουν την πολιτική ηγεσία και να γίνει ο προγραμματισμένος για την επόμενη εβδομάδα κοινοτικός έλεγχος των ΠΟΠ-ΠΓΕ (από τον FVO) σε περιβάλλον διάλυσης και μετακόμισης, προφανώς αξιολογείται ως ήσσονος σημασίας σε σχέση με την ‘επείγουσα ανάγκη’ να τακτοποιηθούν οι ανασχηματισμένες πολιτικές ηγεσίες με τον αυξημένο αριθμό μετακλητών και υπηρεσιακών συμβούλων που φέρνουν μαζί τους. Εξάλλου, όπως ο ίδιος ο κ. Αντώνογλου δήλωσε, με περιφρονητικό κι εριστικό τρόπο (που θύμιζε τη συμπεριφορά της Θεανούς Φωτίου προς τους εργαζόμενους του Υπ. Εργασίας) στους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Βιολογικής Γεωργίας, «το υπουργείο δεν μπορεί να δουλέψει χωρίς πολιτική ηγεσία».
Προφανώς, χωρίς τις παραγωγικές διευθύνσεις του μπορεί…
«Την ώρα που φτάνει ο οικολόγος αναπληρωτής Υπουργός, η βιολογική γεωργία φεύγει»! 
Η ομοιότητα με τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες ομολογήθηκε επίσης από τον Γεν. Γραμματέα, αφού το μόνο που αισθάνθηκε την ανάγκη να σχολιάσει είναι ότι όταν γίνονταν αυτά παλιότερα, δεν φωνάζαμε το ίδιο! Ωστόσο, δεν αποτελεί ιδιαιτέρως αριστερή πρακτική ο συμψηφισμός με τα πεπραγμένα των προηγούμενων μνημονιακών πολιτικών ηγεσιών.
Σε αυτές τις συνθήκες απαξίωσης και προσβολής της δουλειάς των εργαζομένων στο ΥΠΑΑΤ, συνεχίζουν να μετράνε τα λεπτά από τα χτυπήματα της κάρτας που εγκατέστησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ετοιμάζονται να μας «αξιολογήσουν» με την «ατομική» στοχοθεσία. Αυτή η κατάσταση «αξιολογείται» από την επιτροπή επαναξιολόγησης δομών και βαθμολογείται ως ικανοποιητική;;;
Στο μεταξύ, στα κεντρικά του ΥΠΑΑΤ δεν λειτουργεί κανένα φωτοτυπικό και δεν υπάρχουν λεφτά για χαρτί και μελάνια…… 


Πρωτοβουλία Εργαζομένων στο ΤΠΑΑΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου