Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΥΠΑΑΤ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ(ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ)

Τοπίο από το παρόν:
Υποχρεωτικές μετατάξεις-μετακινήσεις-μεταθέσεις συναδέλφων σε μια μέρα!
Προϊστάμενοι χωρίς αντικειμενικές κρίσεις και με υπουργικές αποφάσεις!
Συρρικνωμένα οργανογράμματα: λιγότεροι εργαζόμενοι στο ΥΠΑΑΤ & τις δομές του – περισσότερη ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών για τους αγρότες!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Βιώνουμε στην πράξη τη διάλυση του δημοσίου, εμείς και οι αγρότες, την ώρα που όσοι καταβρόχθισαν την ΑΤΕ και έσωσαν την ΠΕΙΡΑΙΩΣ τρίβουν τα χέρια τους περιμένοντας έξτρα κέρδη πέρα από τη συμβολαιακή γεωργία.
Στα γραφεία που ξέραμε δεν βρίσκουμε πια τους γνωστούς συναδέλφους, ούτε τους ίδιους προϊστάμενους, αφού μετακινούνται αυθαίρετα σε άλλες υπηρεσίες, με μεταβολές στην εργασιακή τους σχέση ξαφνικές και υποχρεωτικές άνωθεν. Την ίδια στιγμή, οι «ημέτεροι» μετακινούνται ευνοϊκότερα και το «νέο» οργανόγραμμα τροποποιείται αμέσως, μήπως και εξασφαλιστεί καμιά ψήφος περισσότερη για τη λαομίσητη κυβέρνηση.
Με νέο θεσμικό πλαίσιο επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο, καταργείται το πλαίσιο που είχε ...
ψηφιστεί το 2010 και προέβλεπε κρίσεις με σχετικά μετρήσιμα κριτήρια, το οποίο άλλωστε στην ουσία δεν εφαρμόστηκε από τους κυβερνώντες γιατί δεν εξυπηρετούσε τις στενές κομματικές επιδιώξεις τους. Αντ’ αυτού εισάγεται μια προσχηματική διαδικασία εξετάσεων και κυρίως μια διάτρητη διαδικασία συνεντεύξεων με υπέρμετρα αυξημένο ειδικό βάρος για την επιλογή των νευραλγικών θέσεων των Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών (σε ποσοστό 70% και 60% αντίστοιχα). Να σημειωθεί ή θεσμοθέτησή τής συμμετοχής ιδιωτών – εμπειρογνωμόνων στα συμβούλια επιλογής προϊσταμένων, με ο,τι αυτό συνεπάγεται, σε αντιδιαστολή με την παντελή απουσία εκπροσώπων των εργαζομένων.
Οι μεταβατικεές διαταξεις αποκαλυπτουν πλήρως τις μικροκομματικές επιδιωξεις των δυο εταιρων μιας κυβέρνήσής μειοψήφιας να αλωσει τον κρατικο μήχανισμο. Με τήν ισχυή των νέων οργανισμων επέρχεται αυτοδικαιή λήξή τής θήτειας των προϊσταμένων των προυϊφισταμενων οργανικων μοναδων.
Για το μεταβατικό διάστημα, το οποιο μπορει να διαρκέσει χρονια, με βασή τήν μέχρι σήμερα πρακτική των κυβερνωντων, αλλα και τήν πολυπλοκοτήτα και το κοστος του προτεινομενου συστήματος, ή επιλογή προϊσταμένων καθε βαθμιδας θα γινεται με πρακτικές αναθέσεων, με τοποθετήσεις βάσει υπουργικών αποφάσεων !!!
Το ακρως προκλήτικο μαλιστα ειέναι οτι δινεται ή δυνατοτήτα στους οικειους υπουργους να τοποθετήσουν προϊσταμένους αυτούς που είχαν αυθαίρετα ορίσει (με αναπλήρωσή), αντι να εφαρμόζουν το νόμο, που οι ίδιοι είχαν ψηφίσει (επιλογή με βασή τα οποια αντικειμενικα και μετρήσιμα κριτήρια οριζει το ισχυον θεσμικο πλαισιο)!!!
Οι διακήρυξεις τής κυβέρνήσής και οι βερμπαλισμοι περι «αξιοκρατιας, διαφανειας και αντικειμενικοτήτας» δεν μπορουν να πεισουν κανένα. Ειναι πασιφανές ότι ή απουσια αντικειμενικων κριτήριων, ή σήμαντικήέ υποβαέθμισή των ουσιαστικων κριτήριων που σχετιζονται με τήν εργασιακή εμπειρια και ικανοτήτα του κρινομενου, ή υπέρμετρή ενισχυσή των στοιχειων του υποκειμενισμου και τής αυθαιρεσιας μέσω μιας αοριστής εξέτασής και τής παρωδιας των συνεντευξεων, ή εισαγωγή ιδιωτων αξιολογήτων, ο τροπος συγκροτήσής των υπήρεσιακων συμβουλιων, ο εξοβελισμος εκπροσωπων των εργαζομένων απέ καθε διαδικασια επιλογής των στελεχων που καλουνται να τους διοικήσουν, οι προκλήτικές μεταβατικές διαταξεις με τον αυθαιρετο και μικροκομματικο διορισμο προιϊσταμένων, διαμορφώνουν ένα αποκρουστικό και αντίθετο με τα συμφέροντα των πολιτών και των εργαζομένων σύστημα ημετέρων και άκρατης κομματικοποίησης, που μας γυριζει στις αρχές του προήγουμενου αιωνα.
Η συντεχνιακή λογική που διαιρει τοσα χρονια τους εργαζομενους για να βασιλευέουν
και να εκλέγονται «ειδικοι διαμεσολαβήτές-συνδικαλιστές» των κομματων εξουσιας δεν
ειναι δυνατον να συνεχισει να ανθει.
Ή ολοι μαζι θα γλυτωσουμε ή θα σωθουν ελαχιστοι «προθυμοι», που θα συνεχισουν ένα εργασιακο και υπολοιπο βιο εξαρτωμενο απο τα ρουσφέτια που θα δέχονται να κανουν στους μεγαλους επιχειρήματιες που θα υποδεικνυέουν οι πολιτικοι προιϊσταέμενοι-εκπροσωποι του κεφαλαιου. Διαλέγουμε και δρουμε αναλογως!
Το συντεχνιακό συνδικαλιστικό πρότυπο των «κολλητών» της εξουσίας δεν μας εκφράζει, ούτε τα μικροκομματικά κομματικά κριτήρια τοποθετήσεων προϊσταμένων σε όλες τις Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, που μας γυρίζει στις αρχές του προηγούμενου αιώνα!
Επιχειρούμε την ισότιμη, συλλογική δράση, που δεν διαχωρίζει συναδέλφους, που δεν προωθεί την ανθρωποφαγία μεταξύ των φτωχών, που δεν βλέπει «εχθρούς» μεταξύ μας, αλλά μεταξύ εργαζομένων και τραπεζιτών-εργολάβων-βιομηχάνων (στην περίπτωσή μας αγρο-βιομηχάνων). Παλεύουμε για την αναβάθμιση του δημοσίου και για τη γεωργία που θα εξυπηρετεί την πλειοψηφία της κοινωνίας, με σεβασμό στο περιβάλλον και δεν βάζουμε σε καμιά περίπτωση τα κέρδη των λίγων πάνω από τους ανθρώπους και τη φύση.
Επειγόμαστε να διώξουμε την κυβέρνηση και να οικοδομήσουμε ένα σύστημα με κέντρο τις ανάγκες των πολλών. Με τη συμμετοχή των πολλών και όχι την ανάθεση σε «αστέρες» όλων των ειδών!
ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ-ΑΚΙΓΔΥ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΥΠΑΑΤ
Οκτωβριος 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου