Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Η Νeuropublic έκοψε την πρόσβαση στο ΟΣΔΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Όταν το κράτος παραχωρείται στους ιδιώτες, ποιος κάνει κουμάντο ;  Ο ιδιώτης... 

Στις 7/1/2021 οι Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ έλαβαν email από την Νeuropublic που αναφέρει: H μεταξύ μας Σύμβαση για το 2020, έληξε στις 31/12/2020. Στην φάση αυτή ο Οργανισμός σας έχει ξεκινήσει διαγωνιστική διαδικασία, προκειμένου να επιλεγεί ο Ανάδοχος της Σύμβασης για το έτος 2021. Ως εκ τούτου σας γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε πλέον αρμοδιότητα να υλοποιούμε τα αιτήματα σας ούτε να υποστηρίζουμε το IDC του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αυτή η ενέργεια της Νeuropublic εντάσσεται στην προσπάθεια της εταιρείας για συνέχιση του ελέγχου του ΟΣΔΕ, ενώ είχε προηγηθεί η προσφυγή της εταιρείας ενάντια στην προκήρυξη του διαγωνισμού του ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπως φαίνεται  η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη του αναδόχου της σύμβασης θα περάσει από πολλές δικαστικές αίθουσες μέχρι να ολοκληρωθεί. Αυτό είναι ένα στοιχείο που πιέζει τον ΟΠΕΚΕΠΕ μιας και υπάρχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις του φορέα εντός ορισμένων χρονικών ορίων.

Οι αποφάσεις εκχώρησης αρμοδιοτήτων και αντικειμένων των Δημοσίων Υπηρεσιών σε  ιδιώτες στο ΟΣΔΕ,  έχει συνοδευτεί τα τελευταία χρόνια, με την δημιουργία ενός μηχανισμού που ...

επιβαρύνει το ίδιο το κράτος, τους κατόχους των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, έχει μειωθεί η καταγραφή σημαντικού ποσοστού καλλιεργειών μικροκαλλιεργητών, ενώ παράλληλα μειώνει και την δυνατότητα ελέγχου των Δημοσίων Υπηρεσιών. Είμαστε η μοναδική χώρα που επιβαρύνει με τεράστια ποσά τους κατόχους των αγροτικών εκμεταλλεύσεων για την "ενεργοποίηση " των δικαιωμάτων τους κάθε χρόνο, ενώ την ίδια στιγμή το κράτος μεταφέρει σε αυτούς τους ιδιώτες εκατοντάδες εκατομμύρια. Σε αυτό το προφυλαγμένο από τις υπηρεσίες περιβάλλον, τα σκάνδαλα είναι συχνά, συμβαίνουν κάθε χρόνο, ενώ αυτά που αποκαλύπτονται αποτελούν απλά την κορυφή του παγόβουνου, στα πλαίσια του ανταγωνισμού αντιπάλων συμφερόντων ιδιωτών για το μοίρασμα της πίτας του ΟΣΔΕ. 

Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι η διεκδίκηση της συνέχισης του ελέγχου του ΟΣΔΕ από την Νeuropublic που δεν έχει καμία πρόθεση να αφήσει την κότα με τα χρυσά αυγά. Η προσφυγή της Νeuropublic ενάντια στον διαγωνισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ και το μπλοκάρισμα του ΟΠΕΚΕΠΕ από την πρόσβαση στο ΟΣΔΕ δείχνει που καταντάει το κράτος όταν αφήνει να κάνει κουμάντο ο ιδιώτης. Ο κρατικοδίαιτος ιδιώτης ξέρει ότι η ύπαρξη του οφείλεται στην αποκλειστικότητα χρήσης της δημόσιας περιουσίας του ΟΣΔΕ και δεν έχει πρόβλημα να προκαλέσει ακόμα και την μεγαλύτερη ζημιά, για να εκβιάσει την συνέχιση του ελέγχου του. Την περασμένη Άνοιξη έδειξε την δύναμή του με το αυθαίρετο κλείσιμο του ΟΣΔΕ για 15 ημέρες , με πρόσχημα την πανδημία, ενώ δημοσιεύματα ανέφεραν την αντίθεση του, στην «απευθείας ανάθεση για τη διερεύνηση πιθανής χρήσης Ελεύθερου Λογισμικού και Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα ...» που αποφάσισε τότε ο ΟΠΕΚΕΠΕ . Σήμερα το παζάρι είναι πιο χοντρό μιας και γίνεται ο διαγωνισμός για τον έλεγχο του ΟΣΔΕ.

Όλες οι κυβερνήσεις, συντήρησαν αυτούς τους συνασπισμούς συμφερόντων, ενάντια στο δημόσιο συμφέρον, δίνοντας η κάθε μία την δική της συνεισφορά στην συνέχιση λειτουργίας τους και την περαιτέρω ενίσχυσή του. Οι κυβερνήσεις, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτές που έστησαν αυτόν τον μηχανισμό, ενώ και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που υποτίθεται αντιδρούσε, έπιασε επαφή με τα συμφέροντα,  συνέχισε το ίδιο καθεστώς και προετοίμαζε επιπλέον χρηματοδότηση με δημόσιες επενδύσεις για την ψηφιακή γεωργία που θα τους δινόταν δώρο, όπως είχαμε καταγγείλει σαν παράταξη. 

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να παραμείνει ο έλεγχος του ΟΣΔΕ σε κανέναν από τους σχηματισμούς ιδιωτικών συμφερόντων που σήμερα το διεκδικούν.  Τα αιτήματα της Ανεξάρτητης Κίνησης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων - Συσπειρώσεις για το ΟΣΔΕ γίνονται πιο επίκαιρα από ποτέ. Ζητάμε να γυρίσει το ΟΣΔΕ σπίτι του, στο Υπουργείο και στις Δημόσιες υπηρεσίες. Για να πάψει το κράτος να χτίζει ξένα σπίτια και να κτίσει το δικό του σπίτι έτσι ώστε να κατευθύνει τις αγροτικές επιδοτήσεις για τις ανάγκες των αγροτών.

ΑΚΙΓΔΥ - Συσπειρώσεις 18-1-2021

Σας μεταφέρουμε την ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ για το θέμα της διακοπής πρόσβασης στο ΟΣΔΕ. 

Αριθμός πρωτ: 2009

  ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗ

 Συνάδελφοι:

Στις 7/1/2021 οι Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ έλαβαν email με  το περιεχόμενο:

H μεταξύ μας Σύμβαση για το 2020, έληξε στις 31/12/2020. Στην φάση αυτή ο Οργανισμός σας έχει ξεκινήσει διαγωνιστική διαδικασία, προκειμένου να επιλεγεί ο Ανάδοχος της Σύμβασης για το έτος 2021. Ως εκ τούτου σας γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε πλέον αρμοδιότητα να υλοποιούμε τα αιτήματα σας ούτε να υποστηρίζουμε το IDC του ΟΠΕΚΕΠΕ.

 Αυτό σημαίνει ότι οι η Κεντρική Υπηρεσία και οι Περιφερειακές μας Διευθύνσεις δεν θα έχουν πρόσβαση σε σημαντικές εφαρμογές που απαιτούνται για την λειτουργία του Οργανισμού.

 Για ακόμη μια φορά ο περίφημος και αναντικατάστατος συνεργάτης του ΟΠΕΚΕΠΕ (Τεχνικό Σύμβουλο τον ονομάζουν), μας υπενθυμίζει την απαραίτητη  παρουσία του για τον Οργανισμό.

 Θορυβημένος μάλλον από κάποιες ενέργειες του απελθόντα στις 6/11/2020 Προέδρου Γρηγόρη Βάρρα, οι οποίες αμφισβητούσαν τον απόλυτο έλεγχο που ασκούσε μέχρι σήμερα στο σύστημα ΟΣΔΕ, αλλά και την κυρίαρχη παρουσία του στο σύνολο των διαδικασιών, συλλογής των αιτήσεων των αγροτών και πληρωμής των αγροτικών ενισχύσεων, επαναλαμβάνει την ίδια τακτική όπως και στο παρελθόν και προσπαθεί να επιβάλει με την μορφή κληρονομικού δικαιώματος την παρουσία του στον Οργανισμό. Ένας εξωτερικός συνεργάτης που έχει αποκομίσει για πολλά χρόνια δεκάδες εκατομμύρια από την συνεργασία του με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, και χάρη της οποίας απέκτησε οντότητα ως εταιρεία πληροφορικής, μας κοινοποιεί απαράδεκτο τελεσίγραφο διακοπής των υπηρεσιών του. Την ίδια στιγμή οι συνεργάτες και μέτοχοί του, Κέντρα Υποδοχής Αιτήσεων (ΚΥΔ) της κοινοπραξίας GAIA-NEUROPABLIC, έχουν πρόσβαση στις παραπάνω υπηρεσίες.

 Το ερώτημα που τίθεται από την πλευρά των εργαζομένων είναι, πως ένας Δημόσιος φορέας που τα τελευταία δέκα χρόνια έχει επενδύσει πολλά εκατομμύρια στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου  των αγροτικών ενισχύσεων, δεν μπορεί να απαλλαγεί από οποιοδήποτε εξωτερικό έλεγχο, ενώ θα έπρεπε να επιλέγει τους εξωτερικούς του συνεργάτες με προγραμματισμό και στο σωστό χρόνο χωρίς πιέσεις.

Περιμένουμε από τον νέο Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και το Νέο Υπουργό ΥΠΑΑΤ να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε ο Οργανισμός αυτόνομα και σε συνεργασία με άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες, να φέρει σε πέρας την αποστολή του, χωρίς να παρατηρούνται φαινόμενα όπως της τελευταίας πληρωμής των ενισχύσεων που έγιναν με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας , αλλά και των καταγγελιών που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη και μας εκθέτουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους Έλληνες πολίτες.

 Οι εργαζόμενοι έχουν συνειδητοποιήσει πλέον ότι, το μέλλον τους εξαρτάται από την απρόσκοπτη λειτουργία του Οργανισμού, σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο, χωρίς αμφιταλαντεύσεις και φοβικά σύνδρομα που διασπείρουν ιδιωτικά και πολιτικά συμφέροντα.

                                          Αθήνα 15 Ιανουαρίου 2021

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου