Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Ενημέρωση της ΑΚΙΓΔΥ για την πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζόμενων του ΕΦΕΤ

Με αφορμή την πανδημία και τις επιλογές που έγιναν ή μάλλον από τις επιλογές εκείνες που οι περισσότεροι περίμεναν, αλλά τελικά δεν έγιναν, της ενίσχυσης δηλαδή του ΕΣΥ, αποκαλύπτεται για μία ακόμα φορά η συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης για το ποιος θα πρέπει να είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των ζητημάτων που αφορούν τη Δημόσια Υγεία.
Είτε τα ζητήματα αυτά έχουν να κάνουν με τη διαχείριση της πανδημίας, είτε έχουν να κάνουν με τους ελέγχους στην αγροδιατροφική αλυσίδα. Οι επιλογές αυτές από τη συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν αποτελούν ασφαλώς έκπληξη ούτε και είναι άλλωστε η πρώτη φορά που υιοθετούνται...
Είκοσι και πλέον χρόνια μετά την ίδρυση του, ο ΕΦΕΤ, παραμένει υποστελεχωμένος και υποχρηματοδοτούμενος, καταφέρνοντας κάθε φορά να ανταπεξέλθει οριακά στον ρόλο που υποτίθεται ότι του έχει ανατεθεί, εκείνου της Κεντρικής Αρμόδιας Αρχής, επιφορτισμένης με τους ελέγχους για την ασφάλεια στα μεταποιημένα τρόφιμα αλλά και την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών από δόλιες πρακτικές.
Είκοσι και πλέον χρόνια μετά την ίδρυση του, δεν έχουν ιδρυθεί δομές του σε τέσσερις Περιφέρεις της χώρας (Στερεά Ελλάδα, Ιόνια Νησιά, Νότιο Αιγαίο και Δυτική Μακεδονία).
Τις ανάγκες ελέγχου στις περιοχές αυτές καλύπτουν όπως-όπως οι ήδη υποστελεχωμένες δομές των γειτονικών Περιφερειών, κάποιες από τις οποίες λειτουργούν με προσωπικό που δεν ξεπερνά τους δύο με τέσσερις ελεγκτές (Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη). Η ίδια υποστελέχωση μαστίζει και τις άλλες Αρχές που επωμίζονται τον ίδιο ή παρεμφερή ρόλο, όπως οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών Ενοτήτων. Οι συνεχώς αυξημένες ανάγκες υποτίθεται ότι αντιμετωπίζονται κάποιες φορές, είτε με αποσπάσεις/μετατάξεις του «πλεονάζοντος προσωπικού» από άλλες υπηρεσίες, είτε με μοίρασμα της πίτας τελικά στον ιδιωτικό τομέα, όπως οι υπηρεσίες καθαρισμού, η πληροφορική κλπ.

Το καλοκαίρι η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο για την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, όπου ένας ή δύο υπάλληλοι έπρεπε να υποστηρίξουν διοικητικά 35 ελεγκτές, με  ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Την αναμενόμενη αντίδραση των υπαλλήλων σε αυτήν την κατάσταση που διαιωνιζόταν, αντιμετώπισε η διοίκηση του Φορέα με ορισμένες, πολύ «βολικές», μετακινήσεις υπαλλήλων μεταξύ της Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής και Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΦΕΤ, στα τέλη Ιουλίου. Οι μετακινήσεις αυτές όμως δεν αφορούσαν τους έτσι κι αλλιώς λιγοστούς διοικητικούς υπαλλήλους, αλλά ελεγκτές.
Έτσι, το πρόβλημα παρέμεινε. Ταυτόχρονα, η διοίκηση αμέλησε να προμηθεύσει ως όφειλε στους υπαλλήλους με τα απαραίτητα μέσα αυτοπροστασίας, μικρές ποσότητες των οποίων είχαν μοιραστεί καθυστερημένα, και όχι πάντα με τις σωστές προδιαγραφές, κατά την πρώτη φάση, τον Απρίλιο.
Η συσσώρευση των προβλημάτων οδήγησε στην προκήρυξη, μετά από απόφαση Γενικής Συνέλευσης, τρίωρης στάσης εργασίας, στις 7/10/20, και έκδοση σχετικού Δελτίου Τύπου, με βασικά αιτήματα το σταμάτημα των αυθαίρετων μετακινήσεων των υπαλλήλων και την προμήθεια μέσων αυτοπροστασίας για το προσωπικό.

Τα παραπάνω δείχνουν με σαφή τρόπο ότι, παρά τις αρχικά αισιόδοξες εκτιμήσεις ορισμένων, ότι δηλαδή μέσα από αυτήν την κρίση θα ενισχυθούν τουλάχιστον οι δομές δημόσιας υγείας, οι κυρίαρχες πολιτικές συνεχίζουν να ακολουθούν την ίδια δοκιμασμένη συνταγή. Αποδυνάμωση των υπηρεσιών, απαξίωση του ρόλου τους, παραχώρηση αρμοδιοτήτων τους στον «άξιο και άριστο» ιδιωτικό τομέα. Σήμερα την παραχώρηση αυτή την βλέπουμε να συμβαίνει στον τομέα των κτηνιατρικών ελέγχων, αύριο, με αφορμή και τα εφαρμοστικά μέτρα του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/625, θα την δούμε στον τομέα των τροφίμων και αλλού.
Η μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στην κινητοποίηση του ΕΦΕΤ, πολύ μεγαλύτερη από την συμμετοχή στις Γενικές Απεργίες, υπό αυτές τις συνθήκες, ανέδειξε ότι ακόμα και πίσω από τον φράκτη της πανδημίας που έχει υψωθεί και συχνά χρησιμοποιείται από την πλευρά της κυβέρνηση προκειμένου να παρεμποδίσει οποιαδήποτε αντίδραση στα σχέδιά της, είναι δυνατό να αναδυθούν τα χρόνια προβλήματα του Δημοσίου και οι αντιλήψεις που τα γεννούν, συσπειρώνοντας τους εργαζόμενους σε μια διεκδικητική προοπτική. 

Γνωρίζουμε καλά την αδυναμία ή ακόμα και την ανοικτή απροθυμία του ιδιωτικού τομέα να εγγυηθεί την παροχή των υπηρεσιών αυτών με τρόπο διαφανή, δίκαιο και κοινωνικά ωφέλιμο. Οι προσπάθειες για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών ελέγχου που παρέχει ο ΕΦΕΤ, και οι υπόλοιπες υπηρεσίες, είναι μπροστά μας .

ΑΚΙΓΔΥ- Συσπειρώσεις

17-12-2020


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου