Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζομένων Υπ.Α.Α.Τ. για τις εκλογές για Υπηρεσιακά Συμβούλια του ΥΠΑΑΤ

 Το ψηφοδέλτιο της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΠΑΑΤ στις φετινές εκλογές για το Α’ Υπηρεσιακό είναι ένα ενωτικό ψηφοδέλτιο. Αποτελεί μια κοινή προσπάθεια ενάντια στον κατακερματισμό των δυνάμεων της αριστεράς, που δεν βοηθάει καθόλου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι απανωτές αντεργατικές επιθέσεις που δεχόμαστε με ιδιαίτερη σφοδρότητα τα μνημονικά χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις ανεξαιρέτως.
Τον τελευταίο χρόνο, στα οικονομικά κι εργασιακά προβλήματά μας προστέθηκε η υγειονομική κρίση με την πανδημία του Covid-19.
Και βέβαια δεν πρόκειται ούτε για «φυσική καταστροφή», ούτε για «θεομηνία», αλλά για έναν ιό που προέκυψε από την εντατική καπιταλιστική αγροτική παραγωγή και τις ανάγκες των…περίφημων αγορών, εκθέτοντας τις κοινωνίες ακόμα και στο θάνατο, για να εξασφαλιστούν τα «άγια» κέρδη των λίγων. Ο δικός κλάδος γνωρίζει και βιώνει όλες τις πλευρές αυτής της αγροτικής παραγωγής που δεν στοχεύει να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες, να προστατεύσει το περιβάλλον και την αειφορία, αλλά δημιουργεί ιούς-τέρατα, «Μανωλάδες», ρυπαίνει το περιβάλλον και λειτουργεί με χρηματιστήρια ακόμα και στα τρόφιμα.
Σε αυτές τις συνθήκες οι εργασιακοί μας χώροι, οι χώροι του Δημοσίου, ιδιωτικοποιούνται όλο και περισσότερο, αφήνοντας ακόμα περισσότερες υπηρεσίες μας στο έλεος των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων, με ανεξέλεγκτες λειτουργίες στους τομείς των τροφίμων, των κτηνιατρικών υπηρεσιών, των λιπασμάτων, παντού, τελικά.
Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία και την απομόνωση στην οποία μας καταδικάζει για να οξύνει την εργασιακή επίθεση, που, μαζί με την υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και τις πιέσεις για να κάνουμε τα χατίρια των αγορών και να τους μοιράζουμε τα αντικείμενά μας, συνεχίζεται και κλιμακώνεται ιδιαίτερα, διαλύοντας το Δημόσιο και καταργώντας κάθε εργατική μας κατάκτηση, ακόμα και την ίδια τη δημοκρατία, με τον αυταρχισμό, τους περιορισμούς, τις απαγορεύσεις και τις συλλήψεις, σε κάθε συλλογική δράση που επιχειρείται από το εργατικό κίνημα, το τελευταίο διάστημα.
Εξάλλου, αυτός ο στόχος ρητά διατυπώνεται στο νομοσχέδιο Βρούτση που έχει ετοιμάσει και δεν κατεβάζει ακόμα η κυβέρνηση, που όμως περιγράφει την επιθυμία της να παρεμβαίνει στα σωματεία και συνδικάτα μας, να μην επιτρέπονται οι απεργίες και η περιφρούρησή τους, αλλά και να αντικατασταθεί η συλλογική συζήτηση και ψηφοφορία με την «απομακρυσμένη πρόσβαση» στις συνελεύσεις και την ατομική αντιμετώπιση.
Σε αυτό το περιβάλλον, η υποψηφιότητά μας στο Α’ Υπηρεσιακό Συμβούλιο, θέλει να υπηρετήσει τα συλλογικά συμφέροντα, να προστατεύσει συναδέλφισσες και συναδέλφους από κάθε υπηρεσιακή πίεση, να αποτελεί το «μάτι και το αυτί τους» για τις προθέσεις της κάθε πολιτική ηγεσίας.
Το ψηφοδέλτιό μας δεν σκοπεύει να λειτουργήσει ως «ενδιάμεσος κρίκος» στους διαδρόμους της εξουσίας, ούτε να υποκαταστήσει τα σωματεία, τις ομοσπονδίες, τα συνδικάτα μας.
Γι’ αυτό, θεωρούμε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν οργανωμένα, με καλή προετοιμασία,
ασφάλεια και έγκαιρη ενημέρωση των συναδελφισσών και συναδέλφων, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής, με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας που μας έχει αφήσει σε εκκρεμότητα κι αβεβαιότητα. Όποτε κι αν γίνουν οι «κανονικές» εκλογές για τους αιρετούς, σας καλούμε να στηρίξετε την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΠΑΑΤ, για να στηρίξουμε όλες κι όλοι μαζί τα κοινά μας συμφέροντα, τα συμφέροντα της εργαζόμενης πλειοψηφίας της κοινωνίας.
 

Το ψηφοδέλτιό μας για το Α’ Υπηρεσιακό:

Γεωργούλιας Φώτης

Γιαννούλια Κατερίνα

Καλοστύπη Κλεοπάτρα

Μπουλής Αργύρης

Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζομένων Υπ.Α.Α.Τ.
Δεν θα νομιμοποιήσουμε ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για τις εκλογές αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια
Σε συνθήκες παρατεταμένου και αυστηρού lockdown, με τηλε-εργασία και πίεση πάνω στους/στις εργαζόμενους-ες, με στέρηση των ελευθεριών της πλειοψηφίας της κοινωνίας και περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων της συλλογικής έκφρασης του λαού μας, με την «ατομική ευθύνη» να αντικαθιστά τις ευθύνες της κυβέρνησης και με αστυνομία και πρόστιμα αντί για γιατρούς και ενίσχυση των δημοσίων κοινωνικών υπηρεσιών, έχουν προγραμματιστεί οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων μας στα υπηρεσιακά συμβούλια στην Αθήνα είναι για τις 15/12.
Θεωρούμε απίθανο λοιπόν να μπορούν να πραγματοποιηθούν οι εν λόγω εκλογές με φυσική παρουσία.
Μόλις δυο εργάσιμες μέρες πριν την ορισμένη ημερομηνία εκλογών, η πολιτική ηγεσία δεν δίνει καμιά πληροφορία κι ενημέρωση των εργαζομένων της για την «τύχη» τους.
Η ηλεκτρονική παρωδία εκλογών για υπηρεσιακά στο χώρο της εκπαίδευσης, με τη συντριπτική αποχή στην οποία κάλεσαν οι αριστερές παρατάξεις κατ’ αρχάς και οι ΟΛΜΕ και ΔΟΕ στη συνέχεια, προκειμένου να μην εμπεδωθεί ο ατομισμός απέναντι στη συλλογικότητα στο συνδικαλιστικό κίνημα, μας δίνουν αφενός την «καχυποψία» για τις προθέσεις της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας, αφετέρου την ενδεδειγμένη συλλογική αντιμετώπιση.
Η πανδημία αποτελεί «ευκαιρία» για την κυβέρνηση και τα αντεργατικά της μέτρα, «ευκαιρία» για να εμπλακεί το κράτος στα εσωτερικά των σωματείων και συνδικάτων , να τα ελέγξει και να τα φιμώσει. Όλα αυτά δεν είναι καθόλου κρυφά και αποτυπώνονται με ακραίο τρόπο στο ν/σ Βρούτση για τα εργασιακά, που ακόμα δεν έχει τολμήσει να το φέρει στη Βουλή.
Σωστά επισημαίνεται στο σχετικό Δελτίο Τύπου της ΑΔΕΔΥ, στις 3/12:
Θέλοντας να βάλουν σε εφαρμογή την ηλεκτρονική ψευδοψηφοφορία  -η οποία αποτελεί μέρος του αντισυνδικαλιστικού Νόμου που ετοιμάζεται να φέρει για ψήφιση- επιμένει σε πρωτόγνωρες συνθήκες λοκντάουν και με υπηρεσίες να υπολειτουργούν, με τηλεργασία, με άδειες ειδικού σκοπού (που το ίδιο το Δημόσιο έχει αποφασίσει) να προχωρήσει στη διαδικασία των Αρχαιρεσιών της εκλογής των Αιρετών Εκπροσώπων των Εργαζομένων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.
Οι e-ψηφοφορίες έχουν 2 ειδών προβλήματα που έχουν αναδειχτεί από το σύνολο των ταξικών κι αριστερών συνδικαλιστικών παρατάξεων:
α) δεν υπάρχει αξιόπιστος τρόπος ελέγχου της εγκυρότητας των ψηφοφοριών
β) το ατομικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται ο/η συνάδελφος-ισσα, μπορεί να γίνεται πολύ πιεστικό από πλήθος παραγόντων (παρουσία διευθυντών, συζύγων, προσωπικών προβλημάτων κλπ) και απουσία της αίσθησης και τη δύναμης της συλλογικότητας, συναδελφικότητας και συζήτησης με επιχειρήματα, οδηγεί όλες κι όλους μας σε απόψεις ή ψήφιση ψηφοδελτίων με κριτήρια που μας αλλοτριώνουν και μας αποξενώνουν μεταξύ μας, από τη δουλειά μας και από τα συλλογικά μας όργανα. Μας θέλουν τον καθένα μόνο του, απέναντι στο φόβο, τις απειλές και τις επιθέσεις που μας εκτοξεύουν.
Η Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζομένων Υπ.Α.Α.Τ. δηλώνουμε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μη νομιμοποιηθεί σε καμιά περίπτωση η e-ψηφοφορία, ούτε για τα υπηρεσιακά, ούτε για καμιά άλλη συλλογική διαδικασία. Δεν θα εκβιαστούμε από την «τελευταία στιγμή» και είμαστε σε ετοιμότητα να αντιδράσουμε, αποσύροντας τα ψηφοδέλτιά μας και καλώντας όλες τις παρατάξεις να κάνουν το ίδιο, περιφρουρώντας τη δημοκρατία στο οργανωμένο εργατικό κίνημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου