Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Το σκάνδαλο με τα πλαστά ενοικιαστήρια στα Κύθηρα και οι ευθύνες του Υπουργείου


Με κόκκινο χρώμα οι εκτάσεις με τα πλαστά έγγραφα

Μια υπόθεση πλαστών ενοικιαστηρίων που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με την οποία δεκάδες αγρότες από το Αγρίνιο ενοικίαζαν εκτάσεις στα Κύθηρα που δήθεν τους νοίκιασε μοναστήρι, αναδεικνύει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο ΟΣΔΕ σήμερα μετά την παράδοσή του στους ιδιώτες.
Δεν μπορεί δεκάδες παραγωγοί  να συνεννοήθηκαν μεταξύ τους ώστε να δηλώσουν και να υποδείξουν πλαστά βοσκότοπους δίπλα δίπλα στα Κύθηρα, είναι φανερό ότι αυτό το έκανε μία ιδιωτική πύλη εισόδου του ΟΣΔΕ. Οι αγρότες αυτοί σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις ανήκαν σε δύο πύλες ΟΣΔΕ του Αγρινίου οι οποίες κατηγορούν την Gaia Επιχειρείν ότι αναδεικνύει το θέμα, στα πλαίσια του ανταγωνισμού τους, ποιος θα ελέγχει το ΟΣΔΕ, την κότα με τα χρυσά αυγά.
Η υπόθεση αυτή όμως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου και αν την εξετάσουμε αναλυτικά θα δούμε ότι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα...
Η χώρα μας είναι η μόνο χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που το ΟΣΔΕ δεν είναι δωρεάν. Τα τελευταία χρόνια με τα χαράτσια που έχουν επιβάλει οι ιδιώτες, ένα μεγάλο κομμάτι των καλλιεργήσιμων εκτάσεων δεν καταγράφεται μιας και οι κάτοχοί τους δεν τα δηλώνουν . Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα 30% -40% ή και ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό καλλιεργήσιμων εκτάσεων ιδιαίτερα σε περιοχές με μικρή ιδιοκτησία που οι κάτοχοί τους δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να έχουν βγει εκτός του ΟΣΔΕ με αποτέλεσμα να έχει υποβαθμιστεί αυτό το βασικό εργαλείο ελέγχου και να μην έχουμε ικανοποιητική καταγραφή της γεωργικής παραγωγής της χώρας μας.
Ταυτόχρονα το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις και η Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ επιτρέπουν μέσω εξαιρέσεων, να μην ισχύουν οι νόμοι του ελληνικού κράτους που από το 2014 , επιβάλουν ενοικιαστήρια μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής TAXISNET, έχει δημιουργήσει την ευκολία να μπορούν αυτοί που χειρίζονται τις ιδιωτικές πύλες εισόδου να δηλώνουν, είτε σαν άτομα, είτε σαν φορείς, κάποιους από  τους κενούς χώρους που έχουν δημιουργηθεί για να εξυπηρετήσουν ατομικά, ή συλλογικά συμφέροντα.
Οι δράστες της υπόθεσης σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ήταν επαγγελματίες και το κάναν και τα προηγούμενα χρόνια, πιθανότατα δεν ήταν οι μόνοι.
Είχαμε προειδοποιήσει από πέρυσι με  ανακοίνωση που είχε σταλθεί με αφορμή την παρέμβαση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για την χρήση πλαστογραφημένων εγγράφων στο ΟΣΔΕ, στο οποίο είχαμε καταγράψει αναλυτικά το πρόβλημα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία έχει σοβαρές ευθύνες το Υπουργείο που επιτρέπει να λειτουργεί έτσι το ΟΣΔΕ.
Το 2021 τελειώνει η δεκαετία για την οποία έχει παραχωρηθεί το ΟΣΔΕ στο ΓΑΙΑ Επιχειρείν, το κράτος δεν πρέπει να αφήσει στον έλεγχο στους  ιδιώτες, αυτού του τόσο σημαντικού εργαλείου για την αγροτική ανάπτυξη του τόπου μας, πρέπει να το πάρει υπό τον έλεγχό του. Είναι ευθύνη του κράτους η προστασία των εργαλείων πληρωμών και του ελέγχων των επιδοτήσεων. Μέχρι σήμερα  οι ιδιώτες έχουν και το καρπούζι και το μαχαίρι και εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα που επιβαρύνουν τους αγρότες. Δεν θέλουμε κάθε χρόνο να συνεχίσουμε να διαβάζουμε για σκάνδαλα, θέλουμε να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Θέλουμε να γυρίσει το ΟΣΔΕ σπίτι του όπως μερικοί τάξανε αλλά κανένας δεν εφάρμοσε.

ΑΚΙΓΔΥ - Συσπειρώσεις  3-12-2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου