Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Τι σχέση έχει η VW με τον ΟΠΕΚΕΠΕ: ρωτούν οι βιοκαλλιεργητες τον Υπουργό.

Ανακοίνωση
Πρός:
1. Υπουργό ΥΠΑΑΤ, κ. Ε. Αποστόλου
2. Αν. Υπουργό ΥΠΑΑΤ, κ. Ι. Τσιρώνη
3. Γ.Γ. Κοινοτικών Πόρων κ. Χ. Κασίμη
4. Γ.Γ. ΥΠΑΑΤ, κ. Αντώνογλου

Μετά την χθεσινή συνάντηση μας στο υπουργείο με τον αναπληρωτή Γιάννη Τσιρώνη, έχουμε να πούμε τα εξής στον καθένα σας ξεχωριστά:

Α) Κύριε Υπουργέ, όταν πρωτοσυναντηθήκαμε μαζί σας τον Ιανουάριο του 2015, μας ζητήσατε προθεσμία 20 ημερών, σας δώσαμε 120. Έχουν περάσει 700 ημέρες και δεν είδαμε ακόμη την πολιτική βούληση που θα δείχνατε. Προς τι η καθυστέρηση;

Β) Κύριε Αν. Υπουργέ, με το που αναλάβατε υποσχεθήκατε να ξεκινήσετε από κάτω προς τα επάνω χτίζοντας σε στέρεες βάσεις το οικοδόμημα που λέγεται Βιολογική Γεωργία – Κτηνοτροφία. Δυστυχώς στη χθεσινή μας συνάντηση, από τα τρία θέματα της ατζέντας, ξεκινήσατε από το δεύτερο (Νέο Πρόγραμμα), με το επιχείρημα ότι πρέπει άμεσα εντός των ημερών να βγει η ΚΥΑ. Παρότι έχουν υποβληθεί προτάσεις από όλους τους φορείς που εκπροσωπούν το από κάτω προς τα πάνω, δεν τις λάβατε υπόψιν σας και μας ρωτούσατε συνεχώς γιατί θέλουμε τις ΔΑΟ-ΔΑΟΚ και τους Γεωπόνους Συμβούλους. Εμείς σας προτείναμε να ρωτήσετε γιατί δεν θέλουμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ...
το περάσατε απαρατήρητο. Τα όσα αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου το δικό σας, μετά την συνάντηση μας, δεν είναι ακριβή γιατί το μόνο που συζητήθηκε αφορούσε το Νέο Πρόγραμμα, το οποίο σκοπεύετε να προκηρύξετε με τις αμαρτίες του παρελθόντος. Σας ευχαριστούμε για το δίωρο που διαθέσατε.

Γ) Κύριε Γ.Γ. κ. Κασίμη, οι αμαρτίες του παρελθόντος είναι προ των πυλών. Είχατε δεσμευτεί ότι αυτό δεν θα συμβεί και είχατε υποσχεθεί να κάνετε πράξη τα λόγια σας. Αναμένουμε!

Δ) κύριε Γ.Γ. κ. Αντώνογλου, η δήλωση σας ότι δεν βρίσκεται νομοσχέδιο για να βάλετε την τροπολογία των τεσσάρων γραμμών για τις αγορές παραγωγών βιοκαλλιεργητών που εκκρεμεί 3 μήνες τώρα είναι απαράδεκτη. Μήπως επειδή ΔΕΝ επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός ή ΔΕΝ είναι μνημονιακή δέσμευση;

Κλείνοντας παρατηρούμε ότι όλοι σας υπερασπίζεστε με νύχια και με δόντια την «ιερή αγελάδα» με το λανθασμένο λογισμικό. Επίσης μας προκαλεί έκπληξη ο παραγκωνισμός της Διεύθυνσης Βιολογικής Γεωργίας του Υπουργείου σας, που είναι καθ’ ύλην αρμόδια.

Τέλος θα σας βάλω ένα κουίζ… «Τι σχέση έχει η VW με τον ΟΠΕΚΕΠΕ; Αλλά και ποια η διαφορά τους;». Ειλικρινά σας λέω ότι εάν το απαντήσετε σωστά, θα σημαίνει ότι έχετε καταλάβει πλέον ποιοι είναι οι «ανεπίδεκτοι μαθήσεως» και θα έχετε κατανοήσει πλήρως τους λόγους για τους οποίους διαμαρτυρόμαστε επανειλημμένως.

Σπάρτη, 07/12/2016
Ομάδα Υποστήριξης Βιοκαλλιεργητών


Το Δελτίο τύπου του υπουργείου, που προηγήθηκε αναφέρει τα εξής:

Συνάντηση με τις Ενώσεις βιοκαλλιεργητών Λακωνίας, Αρκαδίας, Ηλείας και του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής είχε σήμερα το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους ζητήματα και προβλήματα του κλάδου.
Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες του προηγούμενου προγράμματος 2007-2013 σχετικά με την βιοποικιλότητα των αγροτεμαχίων, τον κατακερματισμό τους, τις ποικιλίες, την συγκαλλιέργεια και τον γεωχωρικό έλεγχο.
Όσο αφορά στο νέο πρόγραμμα 2014-2020 για την βιολογική γεωργία, συζητήθηκαν μέτρα ώστε να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος αλλά και προτάσεις που κατατέθηκαν και στην διαβούλευση, σχετικές με τον επαναπροσδιορισμό των επιλέξιμων καλλιεργειών και τις τιμές ενίσχυσης.
Τέλος, συζητήθηκαν οι προοπτικές για την δημιουργία ξεχωριστού από τους συμβατικούς, αυτοδιαχειριζόμενου φορέα Αγορών Βιοκαλλιεργητών.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, δήλωσε: «Η Ελλάδα, με το άριστο κλίμα, την πλούσια βιοποικιλότητα και το μοναδικό γεωγραφικό ανάγλυφο, μπορεί να γίνει ένας παράδεισος για παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, τα οποία, αν είναι και βιολογικά, μπορούν να κατακτήσουν την παγκόσμια αγορά. Για να μπορέσει η ελληνική βιολογική γεωργία να βρει την θέση που της αξίζει, θα πρέπει να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του παρελθόντος και να τονωθεί η συνεργατικότητα των μικροπαραγωγών, ώστε να μειωθεί το κόστος και να έχουμε σταθερή ποσότητα προϊόντος στις διεθνείς αγορές. Για να τα πετύχουμε αυτά, θα πρέπει να είμαστε σε διαρκή επαφή και συνεργασία με τους αγρότες. Το γραφείο μου παραμένει πάντοτε ανοιχτό για συναντήσεις και διάλογο, ώστε μαζί να κερδίσουμε όλα τα παραπάνω στοιχήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου