Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ (ΑΚΙΓΔΥ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ) ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ 2015

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες Γεωπόνοι του Δημόσιου Τομέα
Ο επαγγελματικός μας κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με συσσωρευμένα προβλήματα, αποτέλεσμα της εφαρμογής μιας σειράς χρόνιων πολιτικών με απαύγασμα αυτών της εποχής των Μνημονίων, που απαξίωσαν τον αγροτικό τομέα, μείωσαν τη συμβολή του στον παραγόμενο πλούτο της χώρας, αποδιοργάνωσαν και υποστελέχωσαν τις γεωπονικές δημόσιες υπηρεσίες και ταυτόχρονα υποβάθμισαν το έργο τους με συνακόλουθες σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στον Γεωπονικό κλάδο γενικότερα αλλά και στους γεωπόνους του Δημόσιου τομέα ειδικότερα.
Οι γεωπόνοι έχουν χάσει την υποστηρικτική τους υπόσταση στην παραγωγική διαδικασία και την συμβολή τους στην αγροτική ανάπτυξη ενώ όλες οι μέχρι τώρα πρόσφατες πολιτικές επιλογές υπηρετούν την υλοποίηση του οράματος του «αγρότη επιχειρηματία» που αντικατοπτρίζει ...
όχι την αυτονόητη και αναγκαία για την επιβίωση των απασχολούμενων στον αγροτικό τομέα εξασφάλιση οικονομικού κέρδους, αλλά την ανάγκη συνέχισης της αγροτικής δραστηριότητας στην βάση της συσσώρευσης του παραγόμενου πλούτου σε όλο και λιγότερους και που υποστηρίζεται σθεναρά από εταιρικούς και χρηματοπιστωτικούς ομίλους που ελέγχουν ήδη καίριους τομείς του αγροτικού τομέα με την μέχρι τώρα σχεδιαζόμενη και εφαρμοζόμενη αγροτική πολιτική.
Οι Γεωπόνοι του Δημόσιου Τομέα συνεχίζουν να ζουν τις επιπτώσεις της εφαρμογής των Μνημονιακών πολιτικών της τελευταίας πενταετίας με τις επιπτώσεις να εστιάζονται στην μισθολογική τους συρρίκνωση, την κατάργηση και τον περιορισμό επιδομάτων, μετακινήσεων, δώρων, την πλήρως υποβαθμισμένη και υπό διαρκή αμφισβήτηση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης και τις πρόσφατες αλλαγές στις εκτός έδρας μετακινήσεις, που αποτελούν ουσιαστικά εργαλεία δουλειάς, σηματοδοτώντας την αδυναμία κάλυψης ακόμα και βασικών υπηρεσιακών υποχρεώσεων των συναδέλφων.
Η πρόσφατη συμφωνία που έγινε το καλοκαίρι με τους δανειστές της χώρας για την εφαρμογή του Μνημονίου ΙΙΙ, αφήνει ανοιχτά μέτωπα που υπάρχουν τόσο στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα όσο και στον αγροτικό. Στο δημόσιο τα ανοικτά μέτωπα αφορούν νέες θεσμικές παρεμβάσεις στο μισθολόγιο, την μόνιμη κινητικότητα, την συνδεδεμένη αξιολόγηση των υπαλλήλων με την απόδοση τους, το ασφαλιστικό και τη μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» όπως είναι οι υπερωρίες, τα οδοιπορικά και οι εκτός έδρας αποζημιώσεις. Όλα τα παραπάνω χωρίς την μετωπική αντίσταση από τους Δημοσίους Υπαλλήλους μπορούν να οδηγήσουν σε περεταίρω υποβάθμιση της εργασίας στον Δημόσιο Τομέα, που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και οι γεωπόνοι και τα οποία θα επιβαρύνουν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.
Επιπλέον, οι προβλεπόμενες αλλαγές στο Μνημόνιο ΙΙΙ με σαφείς και διακριτές αναφορές για την φορολόγηση του αγροτικού τομέα και την εμπορία αγροτικών προϊόντων, μέρος των οποίων έχει μπει ήδη σε εφαρμογή, εφόσον δεν αποκρουστούν ως προς την νεοφιλελεύθερη στόχευσή τους θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική επιβίωση των μικρομεσαίων παραγωγών, τον άνισο ανταγωνισμό στην διεθνή αγορά αγροτικών προϊόντων και την προώθηση του «αγρότη–επιχειρηματία» με άμεσες επιπτώσεις στη στόχευση και στο είδος του έργου που θα παρέχουν οι Γεωπόνοι Δημόσιοι Υπάλληλοι.
Γι αυτό σηματοδοτείται η επιτακτική ανάγκη συνδικαλιστικής δράσης, η οποία θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από εργασιακό και υπαλληλικό ενωτισμό, έξω από συντεχνιασμούς και τεχνητούς διαχωρισμούς των εργαζομένων, χωρίς να παραγνωρίζεται η ανάγκη υποστήριξης επί μέρους κλαδικών αιτημάτων. Φωτεινό παράδειγμα της ενωτικής δράσης, ήταν η σχεδόν καθολική αντίσταση τον νόμο της αξιολόγησης που αποδεικνύει και καταδεικνύει ότι και οι γεωπόνοι μαζί με τους υπόλοιπους υπαλλήλους μπορούν ακόμη να υποστηρίζουν, να αντιδρούν και το κυριότερο να δημιουργούν δράσεις απέναντι σε αντιδραστικές και καταστροφικές επιλογές των κυβερνήσεων. Μαζί με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους πρέπει να παλέψουμε για αξιοπρεπείς όρους εργασίας και αμοιβής, για ανατροπή των πολιτικών που έχουν οδηγήσει τη χώρα στην ύφεση, την αποδιοργάνωση και την διαρκή και εντεινόμενη λιτότητα.
Διαφορετικά το αποτέλεσμα θα είναι η περαιτέρω απαξίωση της ΠΕΓΔΥ και η οριακή επιβίωση ενός συνδικαλιστικού κελύφους κενού περιεχομένου με καρεκλοκένταυρους συνδικαλιστές ηγέτες. Έργο χρόνια γνωστό και χιλιοπαιγμένο ειδικά από τις παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ. Επίσης η ανάγκη για ενότητα των εργαζομένων, απαιτεί το ξεπέρασμα αγκυλώσεων και περιχαρακώσεων που το μόνο που εξυπηρετούν είναι μικροκομματικά συμφέροντα και εξυπηρετούνται από παρατάξεις όπως η ΕΣΑΚ-Σ.
Η ΠΕΓΔΥ πρέπει να πάψει να συνεχίζει να λειτουργεί μακριά και πέρα από τα μέλη της, να αναδείξει τα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές του κλάδου, το ρόλο μας στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα αλλά και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της ποιότητας των τροφίμων. Ως παράταξη συναινέσαμε και συμβάλαμε στη δημιουργία ενός διαπαραταξιακού προεδρείου αλλά η λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου την προηγούμενη περίοδο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κριθεί ως ικανοποιητική. Η διαχείριση των προβλημάτων ήταν εξαιρετικά αργή και περιορίστηκε στην διαχείριση ορισμένων υπηρεσιακών θεμάτων του κλάδου και στην επίλυση πρακτικών ζητημάτων, ενώ ήταν χαρακτηριστική η απουσία της ΠΕΓΔΥ από τους χώρους δουλειάς και αυτό επισημάνθηκε και στην ετήσια γενική συνέλευση. Δυστυχώς η κριτική δε βοήθησε στο να βελτιωθεί η λειτουργία του ΔΣ. Οι πρωτοβουλίες του Προέδρου ήταν ελάχιστες και η ανταπόκριση ακόμα και σε επιμέρους αιτήματα των μελών μας πολλές φορές ήταν ανύπαρκτη. Το οργανόγραμμα του ΥΠΑΑΤ πέρασε και η όποια κριτική ασκήθηκε παρέμεινε στο περιθώριο μπροστά στις ειλημμένες αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου. Η δράση μας για την διεκδίκηση μιας ενιαίας δομής των υπηρεσιών του Υπουργείου και των περιφερειακών γεωτεχνικών υπηρεσιών που να συνδέεται με τις ανάγκες της παραγωγικής ανασυγκρότησης του πρωτογενή τομέα ήταν μηδαμινή. Στο άμεσο μέλλον καλούμαστε:
  Να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με όλους τους συναδέλφους δημόσιους υπαλλήλους –χωρίς συντεχνιακές αντιλήψεις, ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές που υποβαθμίζουν τα εργασιακά μας δικαιώματα.
 Να εντείνουμε την αντίστασή μας σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη προσπάθεια συνέχισης της διάλυσης της Δημόσιας Διοίκησης και να μην περάσει καμία πολιτική που μπορεί να δημιουργεί κλίμα τρομοκρατίας και φοβικούς – εξαρτημένους από τα κόμματα εξουσίας υπαλλήλους
 Να αγωνιστούμε για την αναδιοργάνωση των γεωπονικών υπηρεσιών που αυτή τη στιγμή, υποστελεχωμένες, με επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες χωρίς συντονισμό αναπαραγάγουν γραφειοκρατία, αδυνατούν να σταθούν στο πλευρό του αγρότη αλλά και να ελέγξουν τα τρόφιμα και όλες τις διαδικασίες που αφορούν τη δημόσια υγεία.
 Να σταματήσουμε την απαξίωση των γεωπόνων δημοσίων υπαλλήλων και να αναδείξουμε την μεγάλη σημασία του κλάδου όπως αυτή καταδεικνύεται από την εκφρασμένη κοινωνική αγωνία καθόλη την περίοδο της οικονομικής κρίσης και της απειλής της πτώχευσης, σε σχέση με την παραγωγική αυτάρκεια για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών της χώρας.
 Να αναδείξουμε την ανάγκη στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής και να συμβάλλουμε και προσδώσουμε σε ένα άλλο όραμα για τον αγροτικό τομέα και τον έλληνα αγρότη από την εμπειρία και τα δεδομένα του εργασιακού χώρου του καθενός από εμάς.
 Να αντισταθούμε σε κάθε νέα ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και τομέων του επαγγέλματός μας, και να διεκδικήσουμε και την επαναφορά στο δημόσιο, ιδιωτικοποιημένων υπηρεσιών (Neuropublic, Altec κλπ)
Η ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ (ΑΚΙΓΔΥ – Συσπειρώσεις), ως αριστερή ριζοσπαστική παράταξη, θέλει να υπηρετήσει τα παραπάνω νέα ποιοτικά απαιτητά της εποχής μας, με στόχο την αναβάθμιση του γεωπονικού κλάδου του Δημόσιου τομέα μέσω της κοινωνικής εξυπηρέτησης, συγκρουόμενη έτσι με τις Μνημονιακές πολιτικές που υπηρετούν την κοινωνική αποδόμηση σε όφελος της ιδιώτευσης και συγκεντροποίησης σε ολίγους του πλούτου που παράγεται στον τόπο μας. Έτσι μόνο μπορεί να αποκτήσει νέα πνοή και υπόσταση ο γεωπονικός μας ρόλος.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να υποστηρίξουν την παράταξη μας στην προσπάθεια της να δώσει νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο συνδικαλιστικό κίνημα για την αντιμετώπιση των τόσο έντονων και ιδιαίτερων προβλημάτων της εποχής μας και για αυτό καλούμε τους συναδέλφους τόσο στο να συμμετέχουν στις εκλογές όσο και στις μετεκλογικές συλλογικές διαδικασίες και δράσεις.
Σας καλούμε στις προσεχείς εκλογές να στηρίξετε την
ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ (ΑΚΙΓΔΥ – Συσπειρώσεις)
Οκτώβριος 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου